Kvaliteta meda od kadulje (CROSBI ID 348610)
Ocjenski rad | diplomski rad (sveučilišni)
Podaci o odgovornosti
Linarić, Martina
Hruškar, Mirjana
hrvatski
Kvaliteta meda od kadulje
Med koji se nalazi na tržištu, kvalitativno se razlikuje ovisno o nizu različitih faktora kao što su zemljopisni, vremenski, uvjeti proizvodnje, biljnim izvori, pakiranje i vrijeme skladištenja. U ovom radu su analizirani fizikalno-kemijski parametri ukupno 33 uzoraka meda od kadulje iz 2005. i 2006.godine. Određivani su karakteristični parametri kvalitete meda kao što su maseni udjel vode, električna provodnost, maseni udjel reducirajućih šećera, saharoze te kiselost. Dobiveni rezultati pokazuju da se maseni udjel vode kretao u rasponu od 14, 13 do 18, 00%, električna provodnost 0, 267 do 1, 003 mS/cm, maseni udio reducirajućih šećera od 67, 85 do 77, 68%, saharoze od 0, 00 do 4, 83%, te kiselost 14, 196 do 28, 840 mmol/kg. Također je uočeno da postoje statistički značajne razlike određivanih parametara između uzoraka meda kadulje iz 2005. i 2006.godine.
Kvaliteta; Med od kadulje
nije evidentirano
engleski
Sage honey quality
nije evidentirano
quality; sage honey
nije evidentirano
Podaci o izdanju
85
13.07.2007.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb