Određivanje hidroksi-metil-furfurala (HMF) u različitim vrstama tamnih kruhova (CROSBI ID 534001)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Pavetić, Tanja ; Pitlik, Nada ; Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Jukić, Marko ; Koceva Komlenic, Daliborka ; Tomas, Srećko
hrvatski
Određivanje hidroksi-metil-furfurala (HMF) u različitim vrstama tamnih kruhova
Često upotrebljavan dodatak koji daje tamnu boju pekarskim proizvodima je ječmeni slad. Takvi dodaci se prema « Pravilniku o žitaricama, mlinskim i pekarskim proizvodima, tjestenini, tijestu i proizvodima od tijesta» moraju deklarirati, što se u praksi često ne poštuje. Kontrola ovih proizvoda je otežana, jer ne postoji priznata metoda otkrivanja dodatka na bazi slada. U svrhu kontrole takvih proizvoda razrađena je modificirna spektrofotometrijska metoda (prema Winkleru i Plestenjaku) određivanja hidroksi-metil-furfurala (HMF), koji nastaje kao produkt Maillard-ove reakcije za vrijeme pečenja kruha. Dodatkom slada udjel HMF se značajno povećava kako u sredini tako i u kori kruha. Prema istraživanjima (Plestenjak) veća koncentracija od 5 mg/kg na s.t. u sredini kruha ukazuje na dodatak slada. U radu su određeni udjeli HMF u sredini različitih vrsta tamnih kruhova prikupljenih direktno s polica maloprodajnih mjesta na području Slavonije i Baranje. Koncentracija HMF u ispitanim uzorcima kruhova iznosila je od 2, 76 mg/kg (za bijeli kruh) do 141, 19 mg/kg za kruh ispod peke. Svi ispitani kruhovi, osim bijelog kruha imali su udjel HMF u sredini kruha, veći od 5 mg/kg na s.t.
boja kruha; ječmeni slad; HMF; spektrofotometrija
nije evidentirano
engleski
Determination of hydroxymethylfurfural (HMF) in dark bread types
nije evidentirano
bread colour; barley malt; HMF; spectrophotometry
nije evidentirano
Podaci o prilogu
107-107.
2007.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Ugarčić-Hardi, Žaneta
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
978-953-7005-13-9
Podaci o skupu
poster
24.10.2007-27.10.2007
Opatija, Hrvatska