Optimiranje primjene margarina u proizvodnji štrudli od kvasno-lisnatog tijesta (CROSBI ID 349519)
Ocjenski rad | diplomski rad (sveučilišni)
Podaci o odgovornosti
Fališevac, Maja
Magdić, Damir
hrvatski
Optimiranje primjene margarina u proizvodnji štrudli od kvasno-lisnatog tijesta
Kvasno-lisnato tijesto je smjesa pšeničnog brašna, vode, kvasca i masti. Mora sadržavati minimalno 15% masti na količinu upotrijebljenog tijesta. U ovom radu korišteno je za pripremu štrudli s nadjevom od višanja i pireom od jabuka. Cilj ovog rada bio je sastaviti optimalnu recepturu za izradu tijesta koje bi na kraju dalo gotovi proizvod zadovoljavajućih organoleptičkih svojstava te povoljne cijene. Senzorsko ocjenjivanje provelo je 7 ocjenjivača. Eksperimentalni dio rada proveden je u prehrambenoj industriji ″ Đakovština d.d.″ , u pekari ″ Tena″ , gdje se kvasno-lisnato tijesto upotrebljava za proizvodnju štrudli sa slatkim nadjevima. Dobiveni rezultati pokazuju da margarini u jednakoj mjeri mijenjaju svojstva štrudli s nadjevom od višanja i štrudli s nadjevom od jabuka te da skuplji margarin nema uvijek i bolje djelovanje na organoleptička svojstva.
optimiranje; kvasno-lisnato tijesto; margarin; savijača
nije evidentirano
engleski
Optimization of margarine applying in roll-in sweet dough production
nije evidentirano
optimization; leavened dough; margarine; roll-in sweet dough
nije evidentirano
Podaci o izdanju
41
20.02.2007.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek