Analiza mikrobiote svježeg pilećeg mesa uskladištenog pri temperaturi hlađenja (CROSBI ID 349947)
Ocjenski rad | diplomski rad (sveučilišni)
Podaci o odgovornosti
Cenić, Snježana
Delaš, Frane
hrvatski
Analiza mikrobiote svježeg pilećeg mesa uskladištenog pri temperaturi hlađenja
Istraživanje je provedeno na uzorcima pilećih zabataka uskladištenih pri temperaturi hlađenja.U radu je istraživan sastav mikrobiote na različitim dijelovima pilećeg zabatka te postojanje markera kvarenja za različite faze uskladištenja.Sastav mikrobne populacije promatran je kroz mikrobiološku kvalifikaciju putem broja bakterija, kvasaca i plijesni.U svrhu nalaženja markera kvarenja , u različitim fazama uskladištenja izolirane su reprezentativne kolonije bakterija i kvasaca te su iste podvrgnute postupcima identifikacije. Rezultati istraživanja pokazali su da je s obzirom na mikrobiološku kvalifikaciju, homogenat piletine pokvarljiviji od pilećeg zabatka bez kože te da su glavni uzročnici kvarenja bakterije. Sastav mikrobiote se tijekom uskladištenja mijenja pa su tako u ranoj fazi uskladištenja Aeromonas i Pseudomonas vrste podijednako prisutne u mikrobioti dok u kasnijoj fazi Pseudomonas postaje dominantni agens kvarenja.
kvarenje; mikrobiota; piletina; Pseudomonas; tempetratura hlađenja
nije evidentirano
engleski
Analysis of microbiota during refrigerated storage of chiken meat
nije evidentirano
chicken; microbiota; Pseudomonas; refrigeratiopn temperaturre; spoilage
nije evidentirano
Podaci o izdanju
87
21.12.2007.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb