Analiza mikrobiote svježeg pilećeg mesa uskladištenog pri temperaturi hlađenja
Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Analiza mikrobiote svježeg pilećeg mesa uskladištenog pri temperaturi hlađenja (CROSBI ID 349947)

Ocjenski rad | diplomski rad (sveučilišni)

Cenić, Snježana Analiza mikrobiote svježeg pilećeg mesa uskladištenog pri temperaturi hlađenja / Delaš, Frane (mentor). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, 2007

Podaci o odgovornosti

Cenić, Snježana

Delaš, Frane

hrvatski

Analiza mikrobiote svježeg pilećeg mesa uskladištenog pri temperaturi hlađenja

Istraživanje je provedeno na uzorcima pilećih zabataka uskladištenih pri temperaturi hlađenja.U radu je istraživan sastav mikrobiote na različitim dijelovima pilećeg zabatka te postojanje markera kvarenja za različite faze uskladištenja.Sastav mikrobne populacije promatran je kroz mikrobiološku kvalifikaciju putem broja bakterija, kvasaca i plijesni.U svrhu nalaženja markera kvarenja , u različitim fazama uskladištenja izolirane su reprezentativne kolonije bakterija i kvasaca te su iste podvrgnute postupcima identifikacije. Rezultati istraživanja pokazali su da je s obzirom na mikrobiološku kvalifikaciju, homogenat piletine pokvarljiviji od pilećeg zabatka bez kože te da su glavni uzročnici kvarenja bakterije. Sastav mikrobiote se tijekom uskladištenja mijenja pa su tako u ranoj fazi uskladištenja Aeromonas i Pseudomonas vrste podijednako prisutne u mikrobioti dok u kasnijoj fazi Pseudomonas postaje dominantni agens kvarenja.

kvarenje; mikrobiota; piletina; Pseudomonas; tempetratura hlađenja

nije evidentirano

engleski

Analysis of microbiota during refrigerated storage of chiken meat

nije evidentirano

chicken; microbiota; Pseudomonas; refrigeratiopn temperaturre; spoilage

nije evidentirano

Podaci o izdanju

87

21.12.2007.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija