Sir - jučer, danas, sutra (CROSBI ID 547302)
Neobjavljeno sudjelovanje sa skupa | neobjavljeni prilog sa skupa
Podaci o odgovornosti
Mikulec, Nataša
hrvatski
Sir - jučer, danas, sutra
Prema većini povjesničara, prvi sir proizveden je na Bliskom istoku prije 6000 g. Pisani trag potječe iz vremena Grčkog i Rimskog carstva. Tako, osim za prehranu i trgovinu, mlijeko i sir, Grci prinose i u čast bogova. Prvi pravilnik kojim je regulirana kvaliteta i cijena sira, donio je rimski car Dioklecijan 300 g. p.K. U kasnijem razdoblju srednjeg vijeka tehnike zrenja sira usavršavaju se u brojnim samostanima. Poznati koluti sireva poput Ementalera, Beauforta i Comtea u regiji Doubs počeli su se proizvoditi daleke 1267. godine. Uvjete za industrijsku proizvodnju sira stvorio je Louis Pasteur otkrivši proces pasterizacije 1822. godine. Pedesetih godina prošlog stoljeća Francuska, Italija, Nizozemska i Švicarska ratificirale su posebnu konvenciju o zaštiti nacionalnih sireva poput Parmezana i Gorgonzole. Sir Roquerfort oznaku zaštićenog branda dobio je 1975. g. Danas se širom svijeta proizvodi više od 2000 različitih vrta sireva, a samo Francuska broji oko 750 vrsta. Sirarska proizvodnja u svijetu neprestano raste, zbog značajnih prehrambenih karakteristika sira. U Hrvatskoj također postoji duga tradicija proizvodnje sireva. Prema starim recepturama, koje se prenose iz generacije u generaciju, u mnogim našim krajevima proizvode se tradicionalni sirevi kao što su Prgice, Tounjski, Paški, Dubrovački i Krčki sir. Vrijednost ovih gastronomskih specijaliteta, u uvjetima globalne razmjene tehnologija i kapitala, ne mjeri se samo njihovim fizičkim, nego i onim nedodirljivim karakteristikama, zbog čega je stvaranje tržnih marki iznimno važno za uspjeh plasiranja naših sireva kao regionalnih oznaka koji imaju ambiciju biti poznati globalno.
sir; povijest; sirarstvo
nije evidentirano
engleski
Sir - jučer, danas, sutra
nije evidentirano
sir; povijest; sirarstvo
nije evidentirano