UTJECAJ IONA CINKA NA METABOLIČKU AKTIVNOST BAKTERIJA MLIJEČNE KISELINE (CROSBI ID 353117)
Ocjenski rad | diplomski rad (sveučilišni)
Podaci o odgovornosti
Marinković, Jelena
Stehlik-Tomas, Vesna
Mrvčić, Jasna
hrvatski
UTJECAJ IONA CINKA NA METABOLIČKU AKTIVNOST BAKTERIJA MLIJEČNE KISELINE
Ispitivan je utjecaj dodatka iona cinka na fiziološku aktivnost bakterija mliječne kiseline (BMK) te njihovu ugradnju u BMK: Leuconostoc mesenteroides L3, Lactobacillus brevis L62 i Lactobacillus plantarum L73. Fermentacije su provedene u semiaerobnim uvjetima uz dodatak 0 – 300 mg/L iona cinka dodanog u obliku ZnSO4. Dobiveni rezultati su pokazali da dodatak iona cinka u navedenim koncentracijama nema značajan utjecaj na fiziološku aktivnost navedenih bakterija. S druge strane, zabilježeno je linearno povećanje mase ugrađenih iona cinka u bakterijske biomase dodatkom navedenih koncentracija iona cinka u MRS podlogu. Ugradnja je bila najveća u prva tri sata fermentacije. Na kraju fermentacije uz dodatak 300 mg/L iona cinka masa ugrađenih iona cinka iznosila je 1, 7 mg/g s.tv., 0, 9 mg/g s.tv., 0, 3 mg/g s.tv., za Leuconostoc mesenteroides L3, Lactobacillus brevis L62 i Lactobacillus plantarum L73. Rezultati su također pokazali da ioni cinka vezani na bakterijsku biomasu nemaju značajan utjecaj na preživljavanje ispitivanih bakterijskih vrsta u simuliranim uvjetima gastrointestinalnog trakta.
bakterije mliječne kiseline; cink; mikroelementi
nije evidentirano
engleski
INFLUENCE OF Zn2+ IONS ON METABOLIC ACTIVITY IN LACTIC ACID BACTERIA
nije evidentirano
lactic acid bacteria; microelements; zinc
nije evidentirano
Podaci o izdanju
58
05.10.2007.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb