Utjecaj temperature uzgoja na proizvodnju mliječne kiseline s pomoću bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T (CROSBI ID 353636)
Ocjenski rad | diplomski rad (sveučilišni)
Podaci o odgovornosti
Baršić, Vanda
Slavica, Anita
hrvatski
Utjecaj temperature uzgoja na proizvodnju mliječne kiseline s pomoću bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T
U ovom je radu istraživan utjecaj različitih temperatura uzgoja na rast amilolitičke bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T i proizvodnju mliječne kiseline. Uzgoj bakterijske kulture proveden je u modificiranoj MRS podlozi u koju je umjesto glukoze (20 g L-1) dodan topljivi škrob (10 g L-1). Odabrane su četiri različite temperature (30°C, 35°C, 45°C i 50°C) za uzgoj ove bakterije i proizvodnju mliječne kiseline u laboratorijskom bioreaktoru s miješalom šaržnim postupkom. L. amylovorus DSM 20531T istovremeno provodi hidrolizu škroba i fermentira nastale saharide do mliječne kiseline. U opisanim uvjetima ova bakterija može rasti i provoditi homolaktičnu fermentaciju pri temperaturama od 30°C, 35°C i 45°C, dok su pri 50°C rast i aktivnost ove bakterije zanemarivi. Maksimalna brzina potrošnje topljivog škroba (0.89 h-1) i maksimalna specifična brzina rasta L. amylovorus DSM 20531T (0.87 h-1) postignute su pri 45°C. Maksimalna brzina proizvodnje mliječne kiseline s pomoću ove amilolitičke bakterije postignuta je pri temperaturi od 45°C i iznosila je 2.01 h-1. Pri ovoj je temperaturi procijenjena i najveća produktivnost proizvodnje mliječne kiseline (PrP = 1.45 g L-1 h-1).
mliječna kiselina; šaržni uzgoj; temperatura uzgoja; Lactobacillus amylovorus; HPLC
nije evidentirano
engleski
Effect of cultivation temperature on production of lactic acid by bacterium Lactobacillus amylovorus DSM 20531T
nije evidentirano
lactic acid; batch cultivation; temperature of cultivation; Lactobacillus amylovorus; HPLC
nije evidentirano
Podaci o izdanju
62
18.12.2008.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb