Mikrobiološka ispravnost svježeg sirovog mlijeka individualnih proizvođača sa područja grada Zagreba (CROSBI ID 355721)
Ocjenski rad | diplomski rad (sveučilišni)
Podaci o odgovornosti
Lovrić, Nikolina
Markov, Ksenija
hrvatski
Mikrobiološka ispravnost svježeg sirovog mlijeka individualnih proizvođača sa područja grada Zagreba
Mlijeko i mliječni proizvodi zbog sadržaja vitamina, mineralnih tvari, lako razgradivih ugljikohidrata, masti i proteina čine te proizvode savršenom podlogom za rast i razmnožavanje brojnih mikrobnih vrsta. Svrha ovog rada bila je odrediti mikrobiološku ispravnost svježeg sirovog mlijeka, jer dobra mikrobiološka kakvoća sirovog mlijeka, preduvjet je dobre mikrobiološke kakvoće konzumnog mlijeka i mliječnih proizvoda. Mikrobiološka analiza provedena je na području grada Zagreba tijekom studenog i prosinca 2008. god. Od ukupno 24 uzorka mlijeka, niti jedan nije zadovoljio propisane norme mikrobiološke ispravnosti za aerobne mezofilne bakterije. U jednom analiziranom uzorku dokazane su enterobakterije, Staphylococcus aureus u 17 uzoraka, Listeria monocytogenes u 9 uzoraka, a Salmonella sp. nije dokazana niti u jednom istraživanom uzorku. Količina aflatoksina M1 kretala se u granicama propisanim Pravilnikom (NN 39/03). Mikrobiološka neispravnost istraživanih uzoraka svježeg sirovog mlijeka individualnih proizvođača ukazala je na nužnost pridržavanja potrebnih higijenskih uvjeta u tijeku procesa proizvodnje, uskladištenja i prodaje, te u svezi s tim obvezatnu edukaciju svih sudionika u individualnoj proizvodnji i prometu mlijeka.
aflatoksin M1; mikrobiološka ispravnost; patogeni mikroorganizmi; sirovo mlijeko
nije evidentirano
engleski
Microbiological validity of fresh raw milk of individual producers from the city of Zagreb
nije evidentirano
aflatoxin M1; microbiological validity; raw milk; pathogens microorganisms
nije evidentirano
Podaci o izdanju
32
02.07.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb