Utjecaj toplinskog predtretmana na kvalitativne promjene u ekstraktu kore mandarine unshiu (Citrus unshiu M.) (CROSBI ID 558660)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Skendrović Babojelić, Martina ; Kovač, Ana ; Voća, Sandra ; Grdiša, Martina
hrvatski
Utjecaj toplinskog predtretmana na kvalitativne promjene u ekstraktu kore mandarine unshiu (Citrus unshiu M.)
Istraživan je utjecaj toplinskog predtretmana (potapanje plodova tri minute u toploj vodi na temperaturi od 48 ºC-HWD 48 i na 52 ºC-HWD 52) na kvalitativne promjene u ekstraktu kore plodova mandarine unshiu, čuvanih 8 tjedana na dvije temperature 1 ºC i 3 ºC. Nakon čuvanja, simptomi ozljeda od niskih temperatura su utvrđeni samo kod plodova predtretmana HWD 52 kod obje temperature. Kod plodova čuvanih na 1 ºC, predtretman HWD 48 je negativno utjecao na karakteristične nosioce arome (α-pinen, β-pinen, mircen, limonen i γ-terpinen). Zdravi i oštećeni dijelovi kore plodova predtretmana HWD 52 su zadržali bolju aromu nakon čuvanja. Kod plodova čuvanih na 3 ºC utvrđen je kompleksniji sastav ekstrakta u kori plodova. Vidljivo je da toplinski predtretman i temperatura čuvanja utječu na sastav ekstrakta kore mandarine unshiu.
Citrus unshiu Marc.; kora; ekstrakt; toplinski predtretman; ţuvanje
nije evidentirano
engleski
Effect of heat predtreatmant on qualitative changes in the peel extract satsuma mandarin (Citrus unshiu M.)
nije evidentirano
Citrus unshiu Marc.; peel extract; HWD pretreatment; storage
nije evidentirano
Podaci o prilogu
1128-1133.
2010.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko
Osijek: Grafika Osijek
978-953-6331-79-6