Sprout and single-node cuttings for in vivo potato multiplication (CROSBI ID 559159)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Lazarević, Boris ; Poljak, Milan ; Horvat, Tea ; Karažija, Tomislav ; Petek, Marko
engleski
Sprout and single-node cuttings for in vivo potato multiplication
Krumpir je jedna od najvažnijih vegetativno razmnožavanih kultura u svijetu. Kultura tkiva in vitro predstavlja osnovnu metodu proizvodnje "disease free" biljaka koje se koriste za proizvodnju zdravog sjemenskog materijala. Korištenje razliţitih vegetativnih reznica za in vivo propagaciju predstavlja jeftiniju i jednostavniju alternativnu tehniku in vitro propagaciji, pogodnu za proizvodnju velikog broja zdravih biljaka. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi mogučnost korištenja reznica klica i nodija kao jednostavne i brze in vivo tehnike umnažanja krumpira. Pokus je postavljen u komorama rasta Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Pokusom je obuhvaćeno dvanaest sorata krumpira. Reznice su 30 dana ukorjenjivane u pijesku nakon ţega je utvrđen broj proizvedenih biljaka po gomolju i postotak primitka reznica. Statističkom analizom utvrđena je značajna razlika u broju proizvedenih biljaka korištenjem reznica nodija (pročjeţno 15, 4 po gomolju) i reznica klica (prosječno 6, 7 po gomolju), dok nema statistiţki značajne razlike u postotku primitka reznica nodija (64, 40 %) i reznica klica (59, 47 %). Postotak primitka reznica nodija kreće se od 31, 48 % kod sorte Agria do 89, 47 % kod sorte Artemis, a reznica klica 48% kod sorte Trezor do 87 % kod sorte Artemis. Broj proizvedenih biljaka po gomolju korištenjem reznica nodija kreće se od 8 kod sorte Agria do 26 kod sorte Cecile, a kod reznica klica od 2 kod sorata Adora i Agria do 13 kod sorte Cecile.
potato; in vivo multiplication; sprout cuttings; single-node cuttings
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
126-127.
2010.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Marić, S. ; Lončarić, Z.
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
978-953-6331-80-2