Senzorska analiza kikirikija (CROSBI ID 357596)
Ocjenski rad | završni rad (sveučilišni)
Podaci o odgovornosti
Vuger, Karmen
Vahčić, Nada
Gajari, Davorka
hrvatski
Senzorska analiza kikirikija
U radu je provedena senzorska analiza različitih uzoraka prženog slanog kikirikija u cilju utvrđivanja razlika u kvaliteti. Korištene metode su metoda bodovanja, kvantitativna deskriptivna analiza (Q.D.A.) te testiranje potrošača, odnosno hedonistička skala i test preferencije. Uzorci kikirikija korišteni kod Q.D.A. metode su bili od četiri različita proizvođača, dok su se kod hedonističke skale i testa preferencije analizirala tri uzorka. Senzorske karakteristike koje su se ispitivale kvantitativnom deskriptivnom analizom su smeđa boja, izgled, miris, aroma, užeglost, slatkoća, slanost, gorčina, hrskavost, naknadni okus i tvrdoća. Utvrđeno je da između nekih uzoraka ima značajne razlike, a između nekih nema razlika. Svojstva kvalitete kikirikija koja su najvažnija ispitanicima kod odabira su okus, slanost, izgled i veličina.
prženi kikiriki; senzorska procjena; metoda bodovanja; QDA metoda; hedonistička skala
nije evidentirano
engleski
Sensory evaluation of the peanut
nije evidentirano
roasted peanut; sensory evaluation; scoring method; QDA method; hedonic scale
nije evidentirano
Podaci o izdanju
45
14.07.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb