Proizvodnja i primjena liofiliziranih kultura bakterija mliječne kiseline
Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Proizvodnja i primjena liofiliziranih kultura bakterija mliječne kiseline (CROSBI ID 358327)

Ocjenski rad | završni rad (sveučilišni)

Kiš, Maja Proizvodnja i primjena liofiliziranih kultura bakterija mliječne kiseline / Šušković, Jagoda (mentor). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, 2009

Podaci o odgovornosti

Kiš, Maja

Šušković, Jagoda

hrvatski

Proizvodnja i primjena liofiliziranih kultura bakterija mliječne kiseline

Primjena bakterija mliječne kiseline u industriji kao starter kultura ili probiotičkih kultura ovisi o tehnologiji koja se koristi za njihovu pripravu i čuvanja, a koja mora osigurati stabilnost kultura kroz duži vremenski period. Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj različitih lioprotektora na preživljavanja probiotičkih sojeva Lactobacillus helveticus M92, Lactobacillus plantarum L4 i Enterococcus faecium L3 tijekom liofilizacije. Liofilizacija se smatra najpogodnijom metodom priprave bakterijskih stanica za čuvanje kroz duži vremenski period. Probiotički sojevi su liofilizirani uz primjenu 5%-tnog glicerola, 0, 1% CaCO3 u fosfatnom puferu i 10% obranog mlijeka sa 5%-tnim glicerolom. Najbolje preživljavanje probiotičkih sojeva L. helveticus M92, L. plantarum L4 i E. faecium L3 postignuto je kada su stanice vlažne biomase liofilizirane u obranom mlijeku uz dodatak glicerola. Rezultati su pokazali da je izbor lioprotektora tijekom liofilizacije ima utjecaj na preživljavanje ispitivanih probiotičkih sojeva, te da su korišteni lioprotektori povoljno utjecali na preživljavanje probiotičkih sojeva. Usporedbom DNA profila liofiliziranih probiotičih sojeva dokazana je prisutnost čistih probiotičkih kultura u liofiliziranim pripravcima.

liofilizacija; probiotici; lioprotektori; bakterije mliječne kiseline

nije evidentirano

engleski

Production and application of freeze dried lactic acid bacteria cultures

nije evidentirano

freeze- drying; probiotics; cryoprotectants; lactic acid bacteria

nije evidentirano

Podaci o izdanju

30

15.07.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija