Proizvodnja i primjena liofiliziranih kultura bakterija mliječne kiseline (CROSBI ID 358327)
Ocjenski rad | završni rad (sveučilišni)
Podaci o odgovornosti
Kiš, Maja
Šušković, Jagoda
hrvatski
Proizvodnja i primjena liofiliziranih kultura bakterija mliječne kiseline
Primjena bakterija mliječne kiseline u industriji kao starter kultura ili probiotičkih kultura ovisi o tehnologiji koja se koristi za njihovu pripravu i čuvanja, a koja mora osigurati stabilnost kultura kroz duži vremenski period. Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj različitih lioprotektora na preživljavanja probiotičkih sojeva Lactobacillus helveticus M92, Lactobacillus plantarum L4 i Enterococcus faecium L3 tijekom liofilizacije. Liofilizacija se smatra najpogodnijom metodom priprave bakterijskih stanica za čuvanje kroz duži vremenski period. Probiotički sojevi su liofilizirani uz primjenu 5%-tnog glicerola, 0, 1% CaCO3 u fosfatnom puferu i 10% obranog mlijeka sa 5%-tnim glicerolom. Najbolje preživljavanje probiotičkih sojeva L. helveticus M92, L. plantarum L4 i E. faecium L3 postignuto je kada su stanice vlažne biomase liofilizirane u obranom mlijeku uz dodatak glicerola. Rezultati su pokazali da je izbor lioprotektora tijekom liofilizacije ima utjecaj na preživljavanje ispitivanih probiotičkih sojeva, te da su korišteni lioprotektori povoljno utjecali na preživljavanje probiotičkih sojeva. Usporedbom DNA profila liofiliziranih probiotičih sojeva dokazana je prisutnost čistih probiotičkih kultura u liofiliziranim pripravcima.
liofilizacija; probiotici; lioprotektori; bakterije mliječne kiseline
nije evidentirano
engleski
Production and application of freeze dried lactic acid bacteria cultures
nije evidentirano
freeze- drying; probiotics; cryoprotectants; lactic acid bacteria
nije evidentirano
Podaci o izdanju
30
15.07.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb