Utjecaj otapala i duljine trajanja ekstrakcije na antioksidacijska svojstva žutog čaja (CROSBI ID 358461)
Ocjenski rad | diplomski rad (sveučilišni)
Podaci o odgovornosti
Juričko, Martina
Komes, Draženka
Belščak-Cvitanović, Ana
hrvatski
Utjecaj otapala i duljine trajanja ekstrakcije na antioksidacijska svojstva žutog čaja
Čaj se dobiva od biljke Camellia sinensis i jedan je od najpopularnijih napitaka širom svijeta. Znanstvena istraživanja su pokazala da konzumiranje čaja zbog prisutnih polifenolnih sastojaka može smanjiti rizik od pojave različitih bolesti, posebice karcinoma i srčanih oboljenja. Cilj ovog rada bio je odrediti ukupne fenole, neflavonoide i flavonoide te antioksidacijski kapacitet žutog čaja ekstrahiranog pri različitim uvjetima. Uvjeti ekstrakcije uključivali su: različito vrijeme ekstrakcije (3, 5, 10, 15, 30 min) i različita otapala (voda, 10%-tni, 25%-tni, 50%-tni i 100%-tni etanol) koji su se primjenili na čaj u rinfuznom obliku, filter vrećici i kuglici. Udio ukupnih fenola, flavonoida i neflavonoida odrenen je reakcijom s Folin-Ciocalteau reagensom. Antioksidacijski kapacitet je odrenen primjenom tri metode: reakcijama s željezo(ІІІ)-tripiridiltriazinom (FRAP) te radikalima 2, 2'-azinobis(3-etilbenzotiazolin-6-sulfonskom kiselinom) (ABTS) i 2, 2- difenil-1-pikrilhidrazilom (DPPH). Na osnovu dobivenih rezultata može se zaključiti da je najveći udjel polifenola ekstrahiran produljenom ekstrakcijom čaja u rinfuznom obliku. Kao najučinkovitije otopalo za ekstrakciju pokazao se 50%-tni etanol. polifenola ekstrahiran produljenom ekstrakcijom čaja u rinfuznom obliku. Kao najučinkovitije otopalo za ekstrakciju pokazao se 50%-tni etanol.
antioksidacijski kapacitet; Camellia sinensis; fenolni spojevi; žuti čaj
nije evidentirano
engleski
Effect of solvents and time of extraction on antioxidative properties of yellow tea extracts
nije evidentirano
antioxidant activity; Camellia sinensis; phenolics compounds; yellow tea
nije evidentirano
Podaci o izdanju
67
02.07.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb