Ekstrakcija polifenola žutog čaja primjenom ultrazvuka visoke snage (CROSBI ID 358503)
Ocjenski rad | diplomski rad (sveučilišni)
Podaci o odgovornosti
Donjerković, Petra
Komes, Draženka
hrvatski
Ekstrakcija polifenola žutog čaja primjenom ultrazvuka visoke snage
Cilj istraživanja bio je odrediti udio ukupnih fenola i antioksidacijski kapacitet u čaju. Žuti čaj u rinfuzi ekstrahiran je vodom i 75 %-tnim etanolom uz primjenu ultrazvuka amplitude 25 %, 50 %, 75 % i 100 % u trajanju od 3, 5, 10, 15 i 30 minuta. Također su pripremljeni vodeni i 75 %-tni etanolni ekstrakti, kombinacijom navedenih amplituda ultrazvuka i ponovljenih ekstrakcija istog uzorka tijekom 3 minute. Antioksidacijski kapacitet određen je primjenom tri metode: reakcija s 1, 1- difenil- 2- pikrilhidrazil (DPPH), reakcija s 2, 2'- azinobis(3- etilbenzotiazolin- 6- sulfonska kiselinom) (ABTS), te reakcija sa željezo(III)-tripiridiltriazinom (FRAP). Najveći udio fenola određen je u čaju ekstrahiranom vodom uz primjenu ultrazvuka 50 %-tne amplitude tijekom 30 minuta, a najmanji u čaju ekstrahiranom vodom uz primjenu ultrazvuka 100 %-tne amplitude tijekom 3 minute (3. ekstrakcija). Najveći antioksidacijski kapacitet izmjeren je u čaju ekstrahiranom 75 %-tnim etanolom uz primjenu 50 %-tne amplitude tijekom 30 minuta, a najmanji u trećem vodenom ekstraktu pripremljenim primjenom ultrazvuka 75 %-tne amplitude.
antioksidacijski kapacitet; ekstrakcija; polifenoli; ultrazvuk; žuti čaj
nije evidentirano
engleski
Ultrasound-assisted extraction of polyphenols from yellow tea
nije evidentirano
antioxidant capacity; extraction; polyphenols; ultrasound; yellow tea
nije evidentirano
Podaci o izdanju
74
18.12.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb