Antioksidativno i antimikrobno djelovanje kadulje i majčine dušice (CROSBI ID 358756)
Ocjenski rad | završni rad (sveučilišni)
Podaci o odgovornosti
Šćulac, Elena
Dragović-Uzelac, Verica
hrvatski
Antioksidativno i antimikrobno djelovanje kadulje i majčine dušice
Kadulja i majčina dušica aromatske su i ljekovite biljke kojima se zbog visoke koncentracije fenolnih spojeva pripisuje antimikrobno i antioksidativno djelovanje. Cilj ovoga rada bio je stoga odrediti ukupne fenole i flavonoide spektrofotometrijski, antioksidativni kapacitet primjenom DPPH metode te antimikrobnu aktivnost primjenom turbidimetrijske metode na test mikroorganizmima Staphylococcus aureus 3045 i Escherichia coli 3014. Određivanje je provedeno na četiri uzoraka: majčina dušica, kadulja s otoka Brača, kadulja iz Pirovca i kadulja s otoka Paga .U svim uzorcima kadulje određena je veća koncentracija ukupnih fenola nego u majčinoj dušici, a među istraživanim kaduljama najviše ukupnih fenola određeno je u kadulji s otoka Paga. Ukupni flavonoidi u svim uzorcima određeni su u podjednakim koncentracijama. Antioksidativna aktivnost bila je u dobroj korelaciji s koncentracijom ukupnih fenola tj u uzorcima s većom koncentracijom ukupnih fenola određen je i veći antioksidacijski kapacitet. Rezultati turbidimetrijske metode su pokazali da je od ekstrakata kadulje (K1, K2 i K3), najveći stupanj inhibicije na rast ispitivanih bakterija ; E. Coli i S. aureus, pokazao ekstrakt K2.
kadulja; majčina dušica; fenoli; antioksidacijsko i antimikrobno djelovanje
nije evidentirano
engleski
Antioxidative and antimicrobial effect of Salvia officinalis L. and Thymus serpyllum L.
nije evidentirano
Salvia officinalis L.; Thymus serpyllumL.; phenols; antioxidative and antimicrobial effect
nije evidentirano
Podaci o izdanju
30
01.09.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb