Utjecaj gubitka plazmida na karakteristike bakterije Lactobacillus brevis L62 (CROSBI ID 359125)
Ocjenski rad | diplomski rad (sveučilišni)
Podaci o odgovornosti
Klinčić, Tibor
Bačun-Družina, Višnja
hrvatski
Utjecaj gubitka plazmida na karakteristike bakterije Lactobacillus brevis L62
Ispitivana je mogućnost uklanjanja plazmida iz bakterijskih stanica Leuconostoc meseteroides L3, Lactobacillus brevis L62 i Lactobacillus plantarum L73 pomoću lizozima. Praćen je rast bakterija mliječne kiseline nakon izlaganja lizozimu u siromašnoj i bogatoj tekućoj hranjivoj podlozi te pojava GASP (eng. growth advantage in stationary phase) fenotipa u sojeva L. brevis L62 naspram enterobakterija Escherichia coli MG1655 ili Salmonella enterica serotip Typhimurium. Izlaganjem stanica bakterije L. brevis L62 lizozimu došlo je do gubitka dva od tri plazmida dok u ostalih proučavanih bakterija mliječne kiseline nije uočen gubitak genetičkog materijala. Praćenjem preživljenja bakterijskih stanica tijekom produljene stacionarne faze rasta, ustanovljen je bolji rast stanica roditeljskog soja L. brevis L62 u usporedbi sa stanicama izlaganih lizozimu. Bakterijske stanice L. brevis L62 izlagane lizozimu, za razliku od roditeljskih, ne pokazuje fenotip GASP u odnosu na E. coli dok oba soja pokazuju jaki fenotip GASP u odnosu na S. enterica serotip Typhimurium.
Lactobacillus brevis; lizozim; plazmidi; enterobakterije; fenomen GASP
nije evidentirano
engleski
Plasmids loss effect on characteristics of bacterium Lactobacillus brevis L62
nije evidentirano
Lactobacillus brevis; lysozyme; plasmids; enterobacteria; GASP phenomenon
nije evidentirano
Podaci o izdanju
67
17.07.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb