Proizvodnja amilolitičkih enzima submerznim uzgojem Bacillus subtilis2+1
Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Proizvodnja amilolitičkih enzima submerznim uzgojem Bacillus subtilis2+1 (CROSBI ID 360660)

Ocjenski rad | završni rad (sveučilišni)

Talan, Jelena Proizvodnja amilolitičkih enzima submerznim uzgojem Bacillus subtilis2+1 / Šušković, Jagoda (mentor). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, 2010

Podaci o odgovornosti

Talan, Jelena

Šušković, Jagoda

hrvatski

Proizvodnja amilolitičkih enzima submerznim uzgojem Bacillus subtilis2+1

Bacillus subtilis je jedan od najvažnijih i najbolje proučavanih prokariota u prirodnim, biotehničkim i biomedicinskim znanostima jer se koristi kao modelni mikroorganizam u raznim znanstvenim istraživanjima. Proizvodnja amilaza submerznim uzgojem pomoću bakterijske vrste B. subtilis je počela još 1950. godine. Cilj ovog rada je pokazati kako se provodi biosinteza enzima alfa-amilaze te kojim se metodama ona pročišćava za daljnje korištenje. U ovom radu praćena je biosinteza i izolacija enzima alfa-amilaze iz bakterije Bacillus subtilis2+1 te je mjerena aktivnost enzima supernatantu i imobiliziranom enzimu Wohlgemuthovom metodom. Rezultati dobiveni u ovom radu pokazuju vrijeme maksimalne aktivnosti kulture Bacillus subtilis2+1, razliku u aktivnosti imobiliziranog i slobodnog enzima, razliku učinkovitosti metoda pročišćavanja enzima. Zaključeno je da proučavana bakterija proizvodi amilolitičke enzime, imobilizacijom se stabiliziraju enzimi i povećava njihova aktivnost, taloženje enzima etanolom je mnogo efikasnije od taloženja enzima amonij-sulfatom. SDS-PAGE elektroforezom je ustanovljena molekulska masa enzima.

α-amilaza; Bacillus subtilis; enzimska aktivnost; imobilizacija; Wohlgemuthova metoda;

nije evidentirano

engleski

Amylolitic enzymes biosynthesis by submerged cultivation of Bacillus subtilis2+1

nije evidentirano

α- amylase; Bacillus subtilis; enzyme activity; imobilisation; Wohlgemuthov method

nije evidentirano

Podaci o izdanju

24

08.07.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija