Proizvodnja amilolitičkih enzima submerznim uzgojem Bacillus subtilis2+1 (CROSBI ID 360660)
Ocjenski rad | završni rad (sveučilišni)
Podaci o odgovornosti
Talan, Jelena
Šušković, Jagoda
hrvatski
Proizvodnja amilolitičkih enzima submerznim uzgojem Bacillus subtilis2+1
Bacillus subtilis je jedan od najvažnijih i najbolje proučavanih prokariota u prirodnim, biotehničkim i biomedicinskim znanostima jer se koristi kao modelni mikroorganizam u raznim znanstvenim istraživanjima. Proizvodnja amilaza submerznim uzgojem pomoću bakterijske vrste B. subtilis je počela još 1950. godine. Cilj ovog rada je pokazati kako se provodi biosinteza enzima alfa-amilaze te kojim se metodama ona pročišćava za daljnje korištenje. U ovom radu praćena je biosinteza i izolacija enzima alfa-amilaze iz bakterije Bacillus subtilis2+1 te je mjerena aktivnost enzima supernatantu i imobiliziranom enzimu Wohlgemuthovom metodom. Rezultati dobiveni u ovom radu pokazuju vrijeme maksimalne aktivnosti kulture Bacillus subtilis2+1, razliku u aktivnosti imobiliziranog i slobodnog enzima, razliku učinkovitosti metoda pročišćavanja enzima. Zaključeno je da proučavana bakterija proizvodi amilolitičke enzime, imobilizacijom se stabiliziraju enzimi i povećava njihova aktivnost, taloženje enzima etanolom je mnogo efikasnije od taloženja enzima amonij-sulfatom. SDS-PAGE elektroforezom je ustanovljena molekulska masa enzima.
α-amilaza; Bacillus subtilis; enzimska aktivnost; imobilizacija; Wohlgemuthova metoda;
nije evidentirano
engleski
Amylolitic enzymes biosynthesis by submerged cultivation of Bacillus subtilis2+1
nije evidentirano
α- amylase; Bacillus subtilis; enzyme activity; imobilisation; Wohlgemuthov method
nije evidentirano
Podaci o izdanju
24
08.07.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb