Pakiranje vina (CROSBI ID 360928)
Ocjenski rad | završni rad (sveučilišni)
Podaci o odgovornosti
Tomić, Aleksandra
Jakobek, Lidija
hrvatski
Pakiranje vina
U ovom radu cilj je bio prikazati pakiranje vina te probleme vezane uz pakiranje vina u različite ambalažne materijale. Vino je jedno od najpopularnijih alkoholnih pića koje se dobiva vrenjem grožđa ili grožđanog soka, na koje znatno utječu oksidativne promjene koje uzrokuju smanjenje njegove kvalitete te kvarenje. Cilj pakiranja vina je održati ih kvalitetnima i nepromjenjenih organoleptičkih svojstava što duže vrijeme. Vina se najčešće pakiraju u staklenu ambalažu koja može najbolje očuvati kvalitetu vina, ali u zadnje vrijeme pojavljuju se i pakiranja od kombiniranih materijala (Bag –in-box), plastične boce, limenke od aluminija. Ovakva pakiranja namijenjena su kraćem vremenu skladištenja vina.
vino; ambalaža; pakiranje; vijek trajanja
nije evidentirano
engleski
Packaging of wine
The aim of this paper is to show the wine packaging and problems associated with different packaging materials. Wine is one of the most popular alcoholic beverages produced by fermentation of the grape juice by yeasts. Wine quality is affected by various oxidation reactions, resulting in loss of quality and deterioration. The purpose of packaging is to maintain the quality of wine and stable organoleptic properties as long as possible. Wine is most often packaged into glass bottles which maintain the quality of wine. Now days, other packages like plastic bottles, containers made from combined packaging materials (bag in box packages), aluminum cans are used as well. These packages are intended for wine which can be stored for a shorter time.
wine; packaging materials; packaging; shelf life
nije evidentirano
Podaci o izdanju
21
23.09.2010.
obranjeno
109:524579
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek