ODREĐIVANJE AFLATOKSINA (B1+B2+G1+G2) ELISA METODOM U PROIZVODU FLIPS S KIKIRIKIJEM I NJEGOVIM ULAZNIM SIROVINAMA (CROSBI ID 363499)
Ocjenski rad | diplomski rad (sveučilišni)
Podaci o odgovornosti
Bičanić, Nikolina
Frece, Jadranka
hrvatski
ODREĐIVANJE AFLATOKSINA (B1+B2+G1+G2) ELISA METODOM U PROIZVODU FLIPS S KIKIRIKIJEM I NJEGOVIM ULAZNIM SIROVINAMA
Aflatoksini su toksični metaboliti koje sintetizira određeni broj sojeva plijesni iz rodova Aspergillus, Penicillium i Fusarium. Namirnice poput kukuruza i kikirikija najveći su izvor ulaska mikotoksina u hranu. Cilj ovog rada bio je odrediti moguću prisutnost aflatoksina (B1+B2+G1+G2) u proizvodu flips s kikirikijem i njegovim ulaznim sirovinama (kukuruzna krupica, kikiriki, brašno). Za istraživanje je korišteno 6 uzoraka gotovog flips proizvoda i 18 uzoraka spomenutih sirovina. Analiza je provedena u tvornici Koestlin, ELISA metodom na Stat Fax Readeru. U uzorcima brašna koncentracija aflatoksina se kretala od 0-0, 9 ppb, u kikirikiju od 0-0, 9 ppb, a u kukuruznoj krupici od 0-0, 5 ppb. Rezultati istraživanja prisutnosti ukupnih aflatoksina u 6 uzoraka gotovog proizvoda flipsa s kikirikijem pokazali su da niti u jednom uzorku nisu pronađeni ukupni aflatoksini tj. njihova koncentracija se kretala od 0-0, 1 ppb (<0, 5 ppb). Najveća dopuštena količina ukupnih aflatoksina iznosi 4, 0 ppb prema Pravilniku o kontaminantima Republike Hrvatske.
ukupni aflatoksini; ELISA metoda; flips s kikirikijem; kukuruzna krupica
nije evidentirano
engleski
DETERMINATION OF AFLATOXINS (B1+B2+G1+G2) BY ELISA METHOD IN PRODUCT PEANUT FLIPS AND ITS INPUT RAW MATERIALS
nije evidentirano
total aflatoxins; ELISA method; peanut flips; corn flour
nije evidentirano
Podaci o izdanju
62
05.11.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb