USPOREDBA KLASIČNIH MIKROBIOLOŠKIH I BIOKEMIJSKIH METODA U ODREĐIVANJU MIKROBNE POPULACIJE IZ NAMIRNICA ŽIVOTINJSKOG PODRIJETLA (CROSBI ID 363545)
Ocjenski rad | diplomski rad (sveučilišni)
Podaci o odgovornosti
Alajbegović, Doris
Markov, Ksenija
hrvatski
USPOREDBA KLASIČNIH MIKROBIOLOŠKIH I BIOKEMIJSKIH METODA U ODREĐIVANJU MIKROBNE POPULACIJE IZ NAMIRNICA ŽIVOTINJSKOG PODRIJETLA
Konvencionalne mikrobiološke metode za detekciju patogena su dugotrajne, ali iako postoje mnoge brže metode, još uvijek ostaju službena korištena metoda. Svrha ovog rada bila je usporediti mikrobiološke i biokemijske metode u određivanju patogenih mikroorganizama iz uzoraka domaćih kobasica, slavonskog kulena, svježeg kravljeg sira i vrhnja od sirovog mlijeka. Od ukupno 45 analiziranih uzoraka namirnica životinjskog podrijetla, 24, 4 % uzoraka su bili pozitivni na Listeria vrste na PALCAM agaru, a u samo 8, 88 % uzoraka API- Listeria testom je potvrđena L. monocytogenes. Od 37, 7 % uzoraka pozitivnih na stafilokoke na Baird-Parker agaru, API Staph testom u 6, 66 % uzoraka potvrđena je Staphylococcus aureus. Bakterija iz roda Salmonella sp. dokazana je API 20 E testom u samo jednom uzorku domaće kobasice.
namirnice životinjskog podrijetla; patogeni mikroorganizmi; klasične mikrobiološke metode; API test
nije evidentirano
engleski
COMPARISON OF CONVENTIONAL MICROBIOLOGICAL AND BIOCHEMICAL METHODS IN THE DETERMINATION OF MICROBIAL POPULATIONS OF FOOD OF ANIMAL ORIGIN
nije evidentirano
foods of animal origin; pathogens microorganisms; conventional microbiological methods; API test
nije evidentirano
Podaci o izdanju
52
18.02.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb