Prehrambeni status te udio žitarica u prehrani osoba oboljelih od celijakije (CROSBI ID 364731)
Ocjenski rad | završni rad (sveučilišni)
Podaci o odgovornosti
Kučan, Petra
Panjkota Krbavčić, Ines
hrvatski
Prehrambeni status te udio žitarica u prehrani osoba oboljelih od celijakije
Cilj ovog rada bio je odrediti prehrambeni status osoba s celijakijom (n=57) te procijeniti udio pojedinih dozvoljenih žitarica u njihovoj prehrani. Stupanj uhranjenosti određen je antropometrijskim parametrima kao što su tjelesna masa, tjelesna visina, omjer struka i bokova (WHR) i udio masnog tkiva. Prosječan indeks tjelesne mase (BMI) ispitanika bio je 22, 61±3, 49 kg/m², a WHR 0, 77±0, 07. Većina ispitanika ima adekvatan stupanj uhranjenosti, međutim 36, 84% ispitanika ima povećani udio masnog tkiva. Prosječan udio pojedinih žitarica određen je posebno osmišljenim upitnikom, koji je pokazao da osobe s celijakijom unose 6, 04 kg bezglutenskog brašna mjesečno. Samo 37, 5% ispitanika koristi bezglutensko brašno koje se nalazi na osnovnoj listi lijekova. Najviše konzumirane žitarice su riža 1, 38 kg/mj i kukuruz 1, 17 kg/mj, dok ispitanici najmanje konzumiraju heljdu 0, 05 kg/mj i proso 0, 02 kg/mj. Stoga, moglo bi se zaključiti da je bezglutenska dijeta pozitivno povezana s prehrambenim statusom. Ali treba uzeti u obzir da antropometrijski podaci kao takvi nisu dovoljni da bi ukazali na moguć prehrambeni nedostatak.
Celijakija; gluten; bezglutenska dijeta; prehrambeni status; antropometrija
nije evidentirano
engleski
Nutritional status and share of cereals in the diet of people with celiac disease
nije evidentirano
Celiac disease; gluten; gluten-free diet; nutritional status; anthropometry
nije evidentirano
Podaci o izdanju
25
29.06.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb