Rezistentni škrob kao komponenta dijetetskih proizvoda (CROSBI ID 575092)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Muhadbegović, Benjamin ; Šubarić, Drago ; Sadadinović, Jasminka ; Jašić, Midhat, Budmlić, Asmir
hrvatski
Rezistentni škrob kao komponenta dijetetskih proizvoda
Škrob se može na osnovu probavljivosti podijeliti na probavljivi i rezistentni škrob. Rezistentni škrob se naziva škrob koji se ne probavlja u tankom crijevu, nego nerazgrađen odlazi u debelo crijevo u kojem podliježe fermentaciji. U radu je opisan rezistentni škrob i njegova funkcija u probavnom sistemu. Rezistentni škrob ima funkciju sirovog vlakna i može da bubri. Zbog uticaja na peristaltiku crijeva i lipidni sastav može se smatrati komponentom dijetetske hrane. Rezistentni škrob se pokazao kao potencijalno sredstvo u terapiji dijabetesa, dijareje, pretilosti te enteralnoj prehrani bolesnika.
rezistentni škrob; sirova vlakna; dijetetski proizvod
nije evidentirano
engleski
Resistant starch as a dietary product component
nije evidentirano
resistant starch; raw fibres; dietary product
nije evidentirano
Podaci o prilogu
24-24.
2011.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Jašić, Midhat
Tuzla: Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli
2232-9536
Podaci o skupu
predavanje
01.07.2011-01.07.2011
Tuzla, Bosna i Hercegovina