Utjecaj ambalažnih materijala na prehrambene proizvode (CROSBI ID 576513)
Neobjavljeno sudjelovanje sa skupa | neobjavljeni prilog sa skupa
Podaci o odgovornosti
Ščetar, Mario
hrvatski
Utjecaj ambalažnih materijala na prehrambene proizvode
Moderni materijali tj. polimerna ambalaža predstavlja poseban izazov za kontrolu kvalitete ambalaže jer u svom sastavu sadrže aditive koji su potencijalni kontaminanti. Nažalost, događa se da toksične tvari dospiju u hranu, što senzacionalistički odjekne u medijima, stvara negativnu percepciju kod potrošača i ruši ugled proizvođača. Prema izlaganju kolege Ščetara, često su te izjave znanstveno neutemeljene, a ponekad i netočne. Jedna od tvari koja je posebno skrenula pažnju javnosti je spoj Bisfenol A koji se dodaje u polikarbonatnu plastičnu ambalažu radi poboljšana čvrstoće materijala, te je prisutan u različitim vrstama proizvoda. EFSA je na temelju dosadašnjih znanstvenih istraživanja utvrdila da dnevni unos do 0, 05mg/kg tjelesne mase Bisfenol A nije štetan za zdravlje čovjeka. U predavanju su također spomenuti ftalati, ITX, metil-benzofenon i semikarbazidi, koji, ako migriraju u hranu, mogu također biti štetni, te se stoga o tome mora voditi računa kod izbora pojedinih ambalažnih materijala. Zakonodavstvo EU i Hrvatske je vrlo detaljno reguliralo područje materijala koji dolaze u kontakt s hranom te time stvorilo okvire za njihovu sigurnu uporabu. Suradnjom unutar industrije tj. proizvođača ambalažnih materijala i proizvođača hrane, te međusobna razmjena iskustava može doprinijeti sigurnosti i proizvođača, ali u konačnici i samih potrošača.
pakiranje hrane
nije evidentirano
engleski
Influence of packaging materials on food products
nije evidentirano
food packaging
nije evidentirano
Podaci o prilogu
Podaci o skupu
pozvano predavanje
30.10.2011-30.10.2011
Koprivnica, Hrvatska