TRANSFORMACIJA I KARAKTERIZACIJA KVASCA Dekkera bruxellensis (CROSBI ID 367724)
Ocjenski rad | diplomski rad (sveučilišni)
Podaci o odgovornosti
Bajić, Ana
Svetec, Ivan-Krešimir
Štafa, Anamarija
hrvatski
TRANSFORMACIJA I KARAKTERIZACIJA KVASCA Dekkera bruxellensis
Kvasac Dekkera bruxellensis, poznat i kao Brettanomyces bruxellensis, jedan je od najčešćih uzročnika kvarenja vina širom svijeta, a posljedica su značajni ekonomski gubitci u vinarskoj industriji. Usprkos tome, zanimljiva svojstva ovog kvasca mogla bi naći primjenu u industriji. Tako bi se njegova tolerancija na visoke koncentracije etanola mogla iskoristiti u proizvodnji bioetanola. Međutim, unatoč njegovoj sve većoj važnosti kvasac D. bruxellensis slabo je genetički karakteriziran i do sada nema podataka u literaturi da je transformiran egzogenom DNA. U ovom radu opisana je prva uspješno provedena transformacija. Uz to, rezultati usporedne analize kvasaca D. bruxellensis i S. cerevisiae mogli bi poslužiti kao osnova za sprječavanje kontaminacije vina kvascem D. bruxellensis.
kvasac Dekkera bruxellensis; genetička karakterizacija; transformacija
nije evidentirano
engleski
TRANSFORMATION AND CHARACTERIZATION OF THE YEAST Dekkera bruxellensis
nije evidentirano
yeast Dekkera bruxellensis; genetical characterization; transformation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
47
06.07.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb