Genetika kvasca i primjena genetičkih istraživanja u oplemenjivanju industrijskih sojeva kvasca (CROSBI ID 44370)
Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Svetec, Ivan-Krešimir ; Zgaga Zoran.
hrvatski
Genetika kvasca i primjena genetičkih istraživanja u oplemenjivanju industrijskih sojeva kvasca
Široka upotreba u tradicionalnim biotehnologijama - proizvodnja vina, piva, alkoholnih pića i pekarskog kvasca učinila je kvasac vrlo zanimljivim, jeftinim i lako dostupnim mikroorganizmom i za temeljna znanstvena istraživanja. Iako primjena genetičkog inženjerstva u klasičnim biotehnološkim postupcima, uključujući i postupke na bazi kvasca, još nije u potpunosti iskoristila mogućnosti koje su se otvorile, nema sumnje da će u skoroj budućnosti u tom području doći do velikih promjena. Poboljšanje industrijskih sojeva kvasca provodi se zbog što boljeg iskorištenja sirovine, odnosno što potounije i brže potrošnje nutrijenata iz podloge, ubrzanja, pojednostavljenja i pojeftinjenja procesa, održavanja ili podizanja kvalitete gotovog proizvoda te proširenja asortimana odnosono razvoja novih proizvoda.
kvasac, struktura genoma, životni ciklus, genetičko inženjerstvo, poboljšanje svojstava
nije evidentirano
engleski
Genetics of yeast and the application of genetic research in improvement of industrial strains
nije evidentirano
yeast, genome structure, life cycle, genetic engeneering, improvement of characteristics
nije evidentirano
Podaci o prilogu
39-68.
objavljeno
Podaci o knjizi
Ranić, Ilija ; Grba, Slobodan
Zagreb: Plejada
2010.
978-953-56047-6-1