Karakterizacija sastava pigmenata, vitamina i polifenolnih spojeva u različito pripremljenim biljnim ekstraktima (CROSBI ID 367771)
Ocjenski rad | diplomski rad (sveučilišni)
Podaci o odgovornosti
Zelenika, Danijela
Komes, Draženka
Belščak-Cvitanović, Ana
hrvatski
Karakterizacija sastava pigmenata, vitamina i polifenolnih spojeva u različito pripremljenim biljnim ekstraktima
Unos antioksidansa ima važnu ulogu u zaštiti ljudskog organizma od bolesti koje su potencirane ili su rezultat štetnog djelovanja slobodnih radikala. Polifenolni spojevi su najpoznatiji antioksidansi, zbog čega im se pripisuju antibakterijko, protuupalno, antialergijsko, antimutageno, antiviralno i antikancerogeno djelovanje. U ovom radu ispitan je udjel polifenolnih spojeva (flavona i hidroksicimetnih kiselina), askorbinske kiseline, karotenoida i klorofila u šest biljnih ekstrakata te antioksidacijski kapacitet u istima. Udjeli su određeni spektrofotometrijski. Antioksidacijski kapacitet ispitan je primjenom DPPH metode (reakcija s 1, 1-difenil-2-pikrilhidrazil). Najveći udjel flavona i hidroksicimetnih kiselina određen je u biljnim dekoktima, koji su karakterizirani i najvećim antioksidacijskim kapacitetom. Najveći udjel askorbinske kiseline određen je u koprivi (5, 19 mg/g s.tv.), a najmanji u stolisniku (3, 16 mg/g s.tv.). Najveći udjel pigmenata prisutan je u listu maline.
Antioksidacijski kapacitet; Pigmenti; Polifenolni spojevi; Vitamini
nije evidentirano
engleski
Composition characterization of pigments, vitamins and polyphenolic compounds in differently prepared plant extracts
nije evidentirano
Antioxidant activity; Pigments; Polyphenols; Vitamins
nije evidentirano
Podaci o izdanju
48
09.11.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb