Proizvodnja i primjena bakterijskih egzopolisaharida u pekarstvu (CROSBI ID 579311)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Mrvčić, Jasna ; Hrsto, Ozren ; Stanzer, Damir ; Grba, Slobodan ; Stehlik-Tomas, Vesna
hrvatski
Proizvodnja i primjena bakterijskih egzopolisaharida u pekarstvu
U pekarstvu, u proizvodnji kiselog tijesta, kao starter kulture, glavnu ulogu imaju bakterije mliječne kiseline (BMK). U posljednje vrijeme, posebno se istražuju one BMK koje proizvode egzopolisaharide (EPS). Naime, EPS mogu u pekarskim proizvodima zamijeniti hidrokoloide koji se u pekarstvu koriste za poboljšanje volumena, teksture, svježine i roka trajanja pekarskih proizvoda. Stoga je cilj ovog rada bio optimirati proces proizvodnje EPS u MRS podlozi i in situ s pomoću bakterije Leuconostoc mesenteroides. HPLC analiza kiselinskog hidrolizata sintetiziranih EPS pokazala je da je sintetizirani EPS homopolisaharid dekstran. Rezultati su također pokazali da je sinteza EPS i u MRS podlozi i u tijestu vezana za rast, a optimalni parametri procesa sinteze EPS su: statički uvjeti, vrijeme procesa 18h, temperatura 20oC te koncentracija saharoze 10%. Pri ovim uvjetima sintetizirano je oko 15 g/L EPS u MRS podlozi te oko 19 gEPS/kg brašna tijekom kiseljenja tijesta. Dodatak saharoze u tijesto u cilju sinteze EPS tijekom kiseljenja tijesta, neutječe na proizvodnju kiselina tj. sam proces kiseljenja tijesta.
egzopolisaharidi; BMK; pekarstvo
nije evidentirano
engleski
Production and application of bacterial egzopolysaccharide in bakery
nije evidentirano
egzopolysaccharide; LAB; bakery
nije evidentirano
Podaci o prilogu
361-371.
2011.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Podaci o skupu
poster
16.09.2010-17.09.2010
Vukovar, Hrvatska