Određivanje udjela polifenola u kavovinama (CROSBI ID 368078)
Ocjenski rad | završni rad (sveučilišni)
Podaci o odgovornosti
Gačina, Tea
Komes, Draženka
Belščak-Cvitanović, Ana
hrvatski
Određivanje udjela polifenola u kavovinama
Kavovine su prženi plodovi i prženi dijelovi jestivih biljaka bogatih škrobom, šećerima i inulinom koji prokuhani ili otopljeni u vodi daju napitak koji se upotrebljava kao zamjena za kavu ili kao dodatak kavi. Osnovne sirovine su žitarice kojima se mogu dodavati različiti aditivi. Cilj ovog rada je određivanje udjela ukupnih polifenola i pojedinih skupina polifenola (flavan-3-oli, tanini, procijanidini) u instant kavovinama Yannoh i Orzo. Kavovine su pripremljene s vodom te smjesom vode i mlijeka u različitim omjerima (1:3, 2:2, 3:1). Dobiveni rezultati pokazali su da dodatak mlijeka značajno utječe na smanjenje udjela polifenola u kavovinama. Najveći udjel polifenola određen je u kavovinama pripremljenim s vodom.
Flavan-3-oli; Kavovine; Polifenoli; Procijanidini; Tanini
nije evidentirano
engleski
Determination of polyphenols content in coffee substitutes
nije evidentirano
Coffee substitutes; Flavan-3-ol; Polyphenols; Procijanidins; Tannins
nije evidentirano
Podaci o izdanju
28
15.07.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb