Gljive - izvor bioaktivnih tvari (CROSBI ID 368744)
Ocjenski rad | završni rad (sveučilišni)
Podaci o odgovornosti
Dunja Molnar
Rimac Brnčić Suzana
hrvatski
Gljive - izvor bioaktivnih tvari
Gljive kao funkcionalna hrana pozitivno djeluju na ljudsko zdravlje te imaju važnu ulogu u liječenju i prevenciji nekih bolesti. Bogati su izvori različitih bioaktivnih spojeva odgovornih za njihova antioksidacijska, antitumorska i antimikrobna svojstva. U vrstama Lentinula edodes i Pleurotus ostreatus pronađene su i bioaktivne tvari, (lentinan, eritadenin), koje pomažu u snižavanju kolesterola. Antioksidansi pronađeni u gljiva većinom su fenolni spojevi (fenolna kiselina i flavonoidi), tokoferoli, askorbinska kiselina i karotenoidi. Unatoč farmakološkim osobinama gljive postaju sve važnije u ljudskoj prehrani zbog nutritivne vrijednosti koja se odnosi na nizak udio masti, odsutnost kolesterola, visok udio potpunih proteina i nisku energetsku vrijednost.
gljive; funkcionalna hrana; bioaktivni spojevi; antioksidansi
nije evidentirano
engleski
Mushrooms - source of bioactive compounds
nije evidentirano
mushrooms; functional food; nutraceuticals; antioxidants
nije evidentirano
Podaci o izdanju
33
13.07.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb