Utjecaj procesa proizvodnje soka od šljive na fenolne spojeve i antioksidacijski kapacitet (CROSBI ID 369007)
Ocjenski rad | završni rad (sveučilišni)
Podaci o odgovornosti
Stanić, Dragana
Levaj, Branka
hrvatski
Utjecaj procesa proizvodnje soka od šljive na fenolne spojeve i antioksidacijski kapacitet
U ovom radu provedeno je ispitivanje utjecaja procesa proizvodnje na fenolne spojeve i antioksidacijski kapacitet u sokovima proizvedenim od šljive sorte Bistrica.Ukupni fenoli su određeni u etanolnom ekstraktu, a rezultati su izraženi (mg/L ili mg/100 g suhe tvari). Antioksidacijski kapacitet određivan je upotrebom metode: FRAP (engl. Ferric Reduction Antioxidant Power), a rezultati su izraženi (mmol/L ili mmol/100 g suhe tvari). Dobiveni rezultati pokazuju da sok šljive proizveden bez prethodnog enzimskog tretiranja ima više koncentracije ukupnih fenola u odnosu na sokove proizvedene pri predtretmanu 20 °C i dvjema različitim koncentracijama enzima te vremenu tretiranja. Pri predtretamnu 48 °C koncentracije fenolnih spojeva su najveće. Antioksidacijski kapacitet kod sokova koji su tretirani enzimom pri 20 °C veće su u odnosu na kontrolni uzorak, ali su znatno niže u odnosu na uzorke soka, kod kojih je provedeno predgrijavanje pri 48 °C.
sok od šljive; enzimski tretman; fenoli; antioksidacijski kapacitet
nije evidentirano
engleski
The influence of production processes of prune juice on phenolic compounds and on the antioxidant capacity
nije evidentirano
plum juice; enzyme treatment; phenolics; antioxidant capacity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
28
23.12.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb