Proizvodnja kupinovog vina mikrofermentacijom s komercijalnim kvascem Fermol Rouge (CROSBI ID 369660)
Ocjenski rad | završni rad (sveučilišni)
Podaci o odgovornosti
Mesihović, Anida
Petravić Tominac, Vlatka
hrvatski
Proizvodnja kupinovog vina mikrofermentacijom s komercijalnim kvascem Fermol Rouge
Kupinovo vino je popularno voćno vino koje se tradicionalno proizvodi u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Provedena je mikrofermentacija kupinovog soka pri temperaturi 23ºC kako bi se istražila fermentacijska svojstva komercijalnog kvasca Fermol Rouge u malom mjerilu. Fermentacijska aktivnost je praćena mjerenjem mase oslobođenog CO2 i brzine proizvodnje CO2 tijekom fermentacije. U proizvedenom kupinovom vinu određena je pH-vrijedost te su analizirane koncentracije glukoze, fruktoze, saharoze, etanola, kao i ukupnih i hlapljivih kiselina. Kemijski sastav proizvedenog vina u skladu je s Pravilnikom o voćnim vinima. Zahvaljujući dobrim fermentacijskim svojstvima istraženi kvasac može se primijeniti u komercijalnoj proizvodnji kupinovog vina.
kupinovo vino; vinski kvasac; fermentacija
nije evidentirano
engleski
Production of blackberry wine by microfermentation using commercial yeast Fermol Rouge
nije evidentirano
blackberry wine; wine yeast; fermentation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
45
29.06.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb