UKUPNI FENOLI I ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST KESTENOVOG MEDA (CROSBI ID 369724)
Ocjenski rad | diplomski rad (sveučilišni)
Podaci o odgovornosti
Jurlina, Tanja
Vahčić, Nada
hrvatski
UKUPNI FENOLI I ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST KESTENOVOG MEDA
U ovom radu analizirano je 12 uzoraka kestenovog meda hrvatskog podrijetla. Određen je antioksidacijski kapacitet kestenovog meda, koristeći spektrofotometrijske testove: sadržaj ukupnih fenola pomoću Folin-Ciocalteu metode, antioksidacijska aktivnost pomoću FRAP i DPPH metode. Sadržaj ukupnih fenola kretao se u rasponu od 189, 71 do 294, 48 mg GAE/ kg meda, deionizirajuća sposobnost izražena kao IC50 bila je u rasponu od 3, 46 do 21, 21 mg/mL, te antioksidacijska aktivnost izražena kao FRAP vrijednost kretala se od 343, 36 do 760, 86 µM Fe (II) 10 % -tne otopine meda. Utvrđena je linearna korelacija između udjela ukupnih fenola i deionizirajuće sposobnosti određene DPPH metodom (r = 0, 8857), te udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određene FRAP metodom (r = 0, 9052), kao i između DPPH i FRAP metode (r = 0, 9452).
Med; Kesten; Fenoli; FRAP; DPPH
nije evidentirano
engleski
TOTAL PHENOLICS AND ANTIOXIDANT ACTIVITY OF CHESTNUT HONEY
nije evidentirano
honey; chestnut; phenolics; FRAP; DPPH
nije evidentirano
Podaci o izdanju
54
18.11.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb