POVEZANOST KISELOSTI I UDJELA UGJIKOHIDRATA U MAJČINOM MLIJEKU S OKUSIMA ODREĐENIM NA ELEKTRONSKOM JEZIKU (CROSBI ID 369726)
Ocjenski rad | diplomski rad (sveučilišni)
Podaci o odgovornosti
Tolić, Mandica Tamara
Vahčić, Nada
hrvatski
POVEZANOST KISELOSTI I UDJELA UGJIKOHIDRATA U MAJČINOM MLIJEKU S OKUSIMA ODREĐENIM NA ELEKTRONSKOM JEZIKU
Majčino mlijeko sadrži sve nutrijente potrebne novorođenčetu. Dojenje je zlatni standard u hranjenju dojenčadi i to radi nutritivnih i metaboličkih prednosti, psihološkog efekta i uloge koju ima u prevenciji raznih bolesti. Cilj ovog rada bio je odrediti povezanost kiselosti i udjela pojedinih ugljikohidrata u majčinom mlijeku (n=34) s okusima određenim na elektronskom jeziku. Korištene metode su visoko djelotvorna tekućinska kromatografija (HPLC) uz primjenu detektora indeksa loma te analiza α- Astree elektronskim jezikom. Provedeno je i mjerenje pH u svakom uzorku pomoću laboratorijskog pH metra. Na osnovu rezultata analize osnovnih komponenata (PCA), utvrđeno je da postoje razlike u okusima u uzorcima majčinog mlijeka između pojedinih dojilja, ali i u uzorcima pojedine dojilje. Rezultati provedene kanonske korelacijske analize (CCA) pokazali su korelaciju između odziva senzora BA i koncentracije glukoze, korelaciju izmeđa odziva senzora BB i saharoze te korelaciju između odziva senzora BB, ZZ i CA i pH vrijednosti majčinog mlijeka.
Majčino mlijeko ; Visoko djelotvorna tekućinska kromatografija ; Elektronski jezik ; pH vrijednost
nije evidentirano
engleski
CORRELATION OF ACIDITY AND PARTICIPATION OF CARBOHYDRATE IN BREAST MILK WITH SPECIFIC FLAVORS DETERMINETED WITH ELECTRONIC TONGUE
nije evidentirano
breast milk ; high performance liquid chromatography ; electronic tongue ; pH
nije evidentirano
Podaci o izdanju
83
12.07.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb