UTJECAJ RECEPTURE NA SENZORSKE ZNAČAJKE NEKTARA OD ŠLJIVE (CROSBI ID 369728)
Ocjenski rad | završni rad (sveučilišni)
Podaci o odgovornosti
Kićanović, Sanela
Hruškar, Mirjana
hrvatski
UTJECAJ RECEPTURE NA SENZORSKE ZNAČAJKE NEKTARA OD ŠLJIVE
Senzorska analiza je znanstvena disciplina pomoću koje se procjenjuju svojstva prehrambenog proizvoda koja dolaze u doticaj s našim osjetilima i za svako svojstvo utvrđuje pojmove koji ga identificiraju i kvantificiraju. Danas, prema važećim pravilnicima o kakvoći ili o temeljnim zahtjevima za većinu prehrambenih proizvoda na hrvatskom tržištu traže se „svojstvena senzorska svojstva“ pojedinih proizvoda. U svrhu tog ispitivanja najviše se primjenjuju deskriptivna (opisna) analiza, stoga je u ovom istraživanju primijenjena za ocjenu nektara od šljive, različitog udjela voća, uz dodatak saharoze ili fruktoze te limunske ili jabučne kiseline. Na temelju dobivenih rezultata, nektar sa udjelom voća od 60 %, korigiran saharozom i limunskom kiselinom se pokazao kao najbolji te je bio najvišeg sveukupnog dojma pitkosti i harmoničnosti okusa. Najlošije prihvaćeni nektari su bili udjela voća od 30 % te korigirani fruktozom i jabučnom kiselinom.
Senzorska analiza; Deskriptivna (opisna) analiza; Nektar od šljiva
nije evidentirano
engleski
EFFECT OF VARIOUS RECIPES ON SENSORY CHARACTERISTICS OF PLUM NECTAR
nije evidentirano
sensory analysis; descriptive sensory analysis; plum nectar
nije evidentirano
Podaci o izdanju
32
23.12.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb