Utjecaj stupnja zagađenosti pšenice plijesnima Fusarium graminearum na udjel deoksinivalenola (DON-a) u sladu (CROSBI ID 370149)
Ocjenski rad | diplomski rad (sveučilišni)
Podaci o odgovornosti
Topić, Ivanka
Krstanović, Vinko
Velić, Natalija
hrvatski
Utjecaj stupnja zagađenosti pšenice plijesnima Fusarium graminearum na udjel deoksinivalenola (DON-a) u sladu
Cilj istraživanja bio je ustanoviti utjecaj početnog stupnja zagađenosti pšenice s plijesni F. graminearum na udjel DON-a u gotovom sladu i utjecaj pojedinih tehnoloških operacija tijekom procesa proizvodnje slada na razvoj ispitivane plijesni i njezine sposobnosti sinteze DON-a. Provedeno je mikroslađenje uzoraka pšenice s različitim početnim stupnjem zagađenosti s plijesni F. graminearum (0% - 50%). Provedene su mikrobiološke i toksikološke analize istraživanja uzoraka neslađene pšenice, zelenog slada (zrno nakon močenja i klijanja, zračno suho), te suhog slada (stabilizirani slad), pri čemu je određivan udjel zrna zagađenog s F. graminearumom i koncentracija DON-a. Rezultati istraživanja pokazali su da se najveća proliferacija plijesni dogodila tijekom faze močenja i klijanja zrna, dok se tijekom faze sušenja stupanj zagađenosti s plijesni F. graminearum značajno smanjio. Najveće koncentracije DON-a određene su u uzorcima slada, što znači da je do najsnažnije sinteze došlo tijekom faze sušenja. Rezultati ukazuju na zaključak da pšenica većeg početnog stupnja zagađenosti s plijesni F. graminearum rezultira sladom veće zagađenosti s DON-om.
pšenica; slad; stupanj zagađenosti; F. graminearum; deoksinivalenol
nije evidentirano
engleski
Impact of Fusarium graminearum infection levels of wheat on malt deoxynivalenol content
Objectives of this study were to establish the impact of initial F. graminearum contamination level of wheat on DON content in dry malt and the influence of applied unit operations during malt production process on development of above-mentioned fungus and its ability to synthesize DON. Wheat samples contaminated with different initial F. graminearum contamination levels (0 – 50%) were subjected to micromalting procedure. Wheat samples, green malt (grain after steeping and germination) and dry malt (stabilized) underwent microbiological and toxicological analyses at which the share of F. graminearum contaminated grain and DON concentration were determined. Results show that the strongest proliferation of fungus occurred during steeping and germination phase, while drying phase significantly reduced contamination level. Highest DON concentrations were determined in dry malt samples meaning that the strongest DON synthesis occurred during drying phase. Results also indicate that wheat with higher initial F. graminearum contamination level ensures malt with higher DON concentration.
wheat; malt; contamination level; Fusarium graminearum; deoxynivalenol
nije evidentirano
Podaci o izdanju
41
11.07.2011.
obranjeno
109:670506
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek