Procjena tolerantnosti sorata krumpira na aluminij tehnikom bojanja korijena hematoksilinom
Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Procjena tolerantnosti sorata krumpira na aluminij tehnikom bojanja korijena hematoksilinom (CROSBI ID 370200)

Ocjenski rad | završni rad (sveučilišni)

Grabić, Kristina Procjena tolerantnosti sorata krumpira na aluminij tehnikom bojanja korijena hematoksilinom / Lazarević, Boris (mentor). Zagreb, Agronomski fakultet, 2010

Podaci o odgovornosti

Grabić, Kristina

Lazarević, Boris

hrvatski

Procjena tolerantnosti sorata krumpira na aluminij tehnikom bojanja korijena hematoksilinom

Toksicnost aluminija glavni je ogranicavajuci cimbenik poljoprivredne proizvodnje na kiselim tlima. ~rocjenjuje se da je u Hrvatskoj 831 704 ha kiselih tala, sto predstavlja 32 % ukupne povrsine poljoprivrednog zemljista. Unutar brojnih poljoprivrednih kultura utvrdena je genetska varijabilnost svojstva tolerantnosti prema toksicnom aluminiju. Utvrdeno je da tolerantnije sorte nakupljaju manje aluminija u tkivu korijena. Bojanje korijena hematoksilinom cesto je koristeno za kvalitativno odredivanje nakupljanja aluminija u korijenu. Screening tehnika bojanja korijena hematoksilinom zasniva se na procjeni intenziteta obojenja korijena koje nastaje vezivanjem hematokslina na aluminij. Krumpir je cetvrta kultura na svijetu nakon kukuruza, psenice i rife. U hrvatskoj se proizvodi na vise od 17 000 ha. Krumpir je kultura koja dobra podnosi kiselo tlo, no vrlo malo se zna 0 tolerantnosti sorata krumpira na toksicni aluminij. Cilj ovog rada biD je utvrditi razlike u tolerantnosti sedam odabranih sorata krumpira na toksicni aluminij koristenjem tehnike bojanja korijena hematoksilinom. Pokus je postavljen u komorama rasta Agronomskog fakulteta u Zagrebu tijekom 2009. godine. Od maticnih biljaka krumpira uzgojenih iz gomolja uzete su reznice nodija od kojih su proizvedene presadnice krumpira. Dvadeset dana stare, ujednacene presadnice uzgajane su na kontinuirano prozracivanoj modificiranoj Hoaglandhovoj otopini, u koju je nakon tri dana uzgoja dodavan aluminij u obliku AICI3, a pH otopine postavljen je i odrZavan na 4, 0. Pokus je postavljen po slucajnom bloknom rasporedu s tri tretmana aluminijem (0, 5 filM, 1, 0 mM i 1, 5 mM AICI3). Procjena tolerantnosti sorata na toksicni aluminij izvrsena je bojanjem korijena hematoksilinom, skeniranjem obojenog korijena i kompjuterskom analizom intenziteta boje korijena. Zbog najvece ucestalosti svijetlih piksela i najmanje ucestalosti tamnih piksela, najtolerantnijim sortama se smatraju Canbera i Sylvana, a zbog najvece ucestalosti tamnih piksela i najmanje ucestalosti svijetlih piksela najosjetljivijim sortama se smatraju Carlita i Trezor.

krumpir; tolerantnost na aluminij; tehnika bojanja hematoksilinom

nije evidentirano

engleski

Evaluation of tolerance of potato varieties to aluminum with technique of staining roots with hematoxylin

nije evidentirano

potato; tolerance to aluminum; hematoxylin staining technique

nije evidentirano

Podaci o izdanju

30

14.09.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)