Utjecaj temperatura i oborina na pojavu dvostrukih plodova trešnje
Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj temperatura i oborina na pojavu dvostrukih plodova trešnje (CROSBI ID 370485)

Ocjenski rad | diplomski rad (sveučilišni)

Podgorelec, Nenad Utjecaj temperatura i oborina na pojavu dvostrukih plodova trešnje / Čmelik, Zlatko (mentor). Zagreb, Agronomski fakultet, 2009

Podaci o odgovornosti

Podgorelec, Nenad

Čmelik, Zlatko

hrvatski

Utjecaj temperatura i oborina na pojavu dvostrukih plodova trešnje

Kod teršnje pojava duplih plodova javlja se ovisno o kilmatskim prilikama prošle vegetacije. Dupli plodovi predstavljaju za voćku fiziološki nedostatak, pa voćka neke plodove koji nakon oplodnje gdje se sjemeni zaneci nisu oplodili odbacuje. Metodom brojanja duplih plodova od ukupnog broja plodova na stablu trešnje željelo se utvrditi zašto neke sorte stvaraju duple plodove i u kojoj mjeri ih stvaraju. Dan je kratki pregled rezultata metode brojenja za 2008. i 2009. godinu. Sorte kod kojih je izraženiji postotak duplih plodova u 2008. godini su: Sylvana (10, 6%), Skeena (24%), Stonska (66%), Samobor mlađa (50%), Kulmer (29%), Drkulec (66%), Ohridska crna (26, 6%), Mora di Cazzano (50%) duplih plodova u odnosu na ukupan broj plodova na stablu utvrđeno metodom brojanja. Sorte kod kojih je izraženiji postotak duplih plodova u 2009. godini su: Vukica (15, 3%), AlicaxReljevo (9, 6%), Pavlak (7, 4%), Tugarka (4, 7%) duplih plodova u odnosu na ukupan broj plodova na stablu utvrđeno metodom brojanja.

trešnja; dupli plodovi; klima

nije evidentirano

engleski

Influence of temperature and rainfall on the occurrence of sweet cherry double fruits

nije evidentirano

sweet cherry; double fruits; clime

nije evidentirano

Podaci o izdanju

26

04.11.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)