Proizvodnja polutvrdih sireva na obiteljskom gospodarstvu Berger iz Varaždina (CROSBI ID 370704)
Ocjenski rad | diplomski rad (sveučilišni)
Podaci o odgovornosti
Berger, Natalia
Hardi, Jovica
Slačanac, Vedran
hrvatski
Proizvodnja polutvrdih sireva na obiteljskom gospodarstvu Berger iz Varaždina
U radu su detaljno opisani svi parametri proizvodnje tri vrste polutvrdih sireva na obiteljskom gospodarstvu Berger iz Varaţdina. Cilj rada bio je utvrditi fizikalno–kemijska svojstva sireva nakon 4, 10 i 30 dana zrenja. Senzorsko ocjenjivanje sireva provedeno je s 10 ocjenjivača sustavom od 20 ponderiranih bodova. Rezultati ocjenjivanja iskazali su visoke ocjene odabranih senzorskih parametara. Fizikalno-kemijske analize su pokazale da su sirevi bili izvanredne i ujednačene kakvoće, bez obzira na to što nema nikakvih pisanih naputaka za proizvodnju na obiteljskom gospodarstvu. UtvrĎeno je da je proizvodnja domaćih polutvrdih sireva od kravljeg mlijeka vrlo jednostavna i brza, uz visoke prinose, bez uporabe skupog pribora, sloţene tehnologije i postupaka. Na osnovi provedenih analiza, sirevi su svrstani prema udjelu vode i udjelu mliječne masti u suhoj tvari u odgovarajuću kategoriju prema Pravilniku. Dobiveni rezultati pokazali su da proizvedeni sirevi spadaju u skupinu polutvrdih masnih sireva.
polutvrdi sir; obiteljsko gospodarstvo; senzorska svojstva; fizikalno-kemijska svojstva
nije evidentirano
engleski
Production of semi hard cheese at Berger husbandry in Varaždin
Production parameters of three types of semi-hard cheeses made on Berger husbandry are presented in this work. The aim of the study was to determine the physico-chemical parameters of produced cheeses after 4, 10 and 30 days of maturation. Sensory evaluation was performed by 10 panelists according to 20 pondered points method. The results of sensory and physico-chemical evaluations suggest high quality of produced cheeses. Furthermore, it has been fortified that cheese production process was simple and quick, besides with high cheese yields. Obtained results show that produced cheeses belong to group of full-fat semi-hard cheese, according to official Croatian regulation book.
semi-hard cheese; family farming; sensory properties; physico-chemical properties
nije evidentirano
Podaci o izdanju
57
16.07.2010.
obranjeno
109:958536
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek