PRIKAZ MIKROBIOLOŠKIH, KEMIJSKIH I MOLEKULARNIH METODA ZA ODREĐIVANJE ZDRAVSTVENE ISPRAVNOSTI HRANE (CROSBI ID 374925)
Ocjenski rad | diplomski rad (sveučilišni)
Podaci o odgovornosti
Adanić, Andrea
Frece, Jadranka
hrvatski
PRIKAZ MIKROBIOLOŠKIH, KEMIJSKIH I MOLEKULARNIH METODA ZA ODREĐIVANJE ZDRAVSTVENE ISPRAVNOSTI HRANE
Konvencionalne mikrobiološke metode za detekciju patogena su dugotrajne. Postoje i mnoge brže metode, međutim konvencionalne mikrobiološke metode za ispitivanje zdravstvene sigurnosti hrane još uvijek ostaju službena korištena metoda. Svrha ovog rada bila je usporediti mikrobiološke, molekularne i biokemijske metode u određivanju patogenih mikroorganizama iz uzoraka kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka. Od ukupno 15 analiziranih uzoraka namirnica životinjskog podrijetla 73, 3 % uzoraka su bili pozitivni na Listeria vrste na PALCAM agaru, a u samo 13, 3 % uzoraka API- Listeria testom je potvrđena L. monocytogenes. Od 100 % uzoraka pozitivnih na stafilokoke na Baird-Parker agaru, API Staph testom u 26, 6 % uzoraka potvrđena je Staphylococcus aureus. Bakterija iz roda Salmonella sp. dokazana je API 20 E testom u 9 od 15 uzoraka (3 kravlja, 3 ovčje i 3 kozja).
namirnice životinjskog podrijetla; patogeni mikroorganizmi; klasične mikrobiološke metode; API test
nije evidentirano
engleski
REVIEW OF MICROBIOLOGICAL, CHEMICAL AND MOLECULAR METHOD FOR DETERMINING THE FOOD SAFETY
nije evidentirano
foods of animal origin; pathogens microorganisms; conventional microbiological methods; API test
nije evidentirano
Podaci o izdanju
53
24.09.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb