Influence of organic co-solvents on the activity of enzyme D-fructose-6-phosphate aldolase (CROSBI ID 596232)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Sudar, Martina ; Findrik Blažević, Zvjezdana ; Vasić- Rački, Đurđa
engleski
Influence of organic co-solvents on the activity of enzyme D-fructose-6-phosphate aldolase
Aldolaze pripadaju u skupinu liaza i kataliziraju stvaranje C-C veza [1]. U ovom radu su proučavane D-fruktoza-6-fosfat aldolaze izolirane iz genetski modificirane E. coli. Reakcija na kojoj su proučavani enzimi je aldolna adicija dihidroksiacetona (DHA) na N-Cbz-3-aminopropanal (aldehid) (Slika 1). Aldolni produkt ove reakcije koristi se kao prekursor u proizvodnji D-fagomina, prirodnog iminošećera koji je biološki aktivan spoj [2]. Slika 1. Shema reakcije N-Cbz-3- aminopropanal, koji je supstrat u proučavanoj reakciji, netopiv je u vodi pa je u ovom radu ispitan utjecaj različitih postotaka (od 5 do 50%) ko-otapala u reakcijskoj smjesi na aktivnost enzima za četiri različita ko-otapala (etilacetat, acetonitril, dimetilformamid, aceton) u kojima se ovaj supstrat otapa.. Provedena je reakcija u kotlastom reaktoru sa svakim od četiri ko-otapala. Rezultati su pokazali da je najbolja aktivnost enzima ostvarena kada je kao otapalo upotrebljen dimetilformamid. [1] Lopez-Santin et al, Illanes ed., Springer, 2008, 333 – 352 [2] Castillo et al, 2006, 8, 6067-6070
aldolase; mathematical model; reaction's kinetics; aldol addition
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
190-190.
2013.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Hadžiev, Andrea ; Blažeković, Zdenko
Kutina: Petrokemija Kutina
978-953-6894-50-5