BOJA MEDA (CROSBI ID 379149)
Ocjenski rad | završni rad (sveučilišni)
Podaci o odgovornosti
Lovrić, Damir
Vahčić, Nada
hrvatski
BOJA MEDA
Boja je osjetilni doţivljaj koji nastaje kada svjetlost karakteristi?nog spektra pobudi receptore u mrežnici oka. Boju također pripisujemo površinama objekata, materijalima, svjetlosnim izvorima, itd. ovisno o njihovim svojstvima apsorpcije, refleksije ili emisije svjetlosnog spektra. Boja i izgled namirnice su iznimno vaţni za potrošače, posebno pri početnoj procjeni kvalitete proizvoda, a utječe i na doživljaj ostalih senzorskih svojstava. Med je sladak i gust sok što ga pčele medarice tvore od nektara koji skupljaju na cvjetovima ili slatkim izlučevinama (medene rose) nekih kukaca. Med je i najsavršeniji proizvod prirode, u njemu se nalaze gotovo svi sastojci koji grade ljudski organizam. Boja meda najčešće varira od svjetložute, žute do smeđe, tamnosmeđe tako da je npr. bagremov med izrazito svjetlije boje dok je kestenov med tamne, to jest tamnosmeđe boje.
boja; med; boja meda
nije evidentirano
engleski
COLOUR OF HONEY
nije evidentirano
color; honey; color of honey
nije evidentirano
Podaci o izdanju
37
25.07.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb