Uporaba kokosovog vlakna u hidroponskoj proizvodnji jagoda (CROSBI ID 599121)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Duralija, Boris ; Kovačić, Krunoslav
hrvatski
Uporaba kokosovog vlakna u hidroponskoj proizvodnji jagoda
U hidroponskoj proizvodnji jagoda koja se odvija u zaštićenim prostorima (plastenici ili staklenici), za uzgoj se koriste različiti supstrati koji se nalaze u vrećama ili posudama. U početku su kao supstrat korišteni uglavnom supstrati kojima je osnova treset i perlit. Posljednjih desetak godina u ovoj proizvodnji pojavljuje se uporaba kokosovih vlakana s obzirom na velike količine koje ostaju neiskorištene pri dobivanju kokosovog mlijeka, ulja ili drugih prehrambenih proizvoda. Kokosova palma (Cocos nucifera) je voćka koja raste uglavnom u tropskom pojasu, a rađa plodovima koje nazivamo kokos. Plod se sastoji od endosperma kojeg obavijaju mezokarp (sastoji se od čvrstih vlakana) i egzokarp. Kokosova vlakna nisu jestiva i dobivaju se iz mezokarpa, a tradicionalno su se koristila za izradu ukrasa te su imala kulturnu i religijsku vrijednost. U proizvodnji jagoda koriste se kokosova vlakna nešto finije obrade u odnosu na neke druge kulture, najčešće se pune u vreće bijele boje sa 10 – 12 rupa po metru dužnom. Vreće se uvoze potpuno dehidrirane i prešane u blokove koji su lagani za manipulaciju i transport. Slažu se u viseće kanalice ili na neku drugu vrstu armature koja olakšava i ubrzava sve agrotehničke zahvate. Prije sadnje potrebno ih je natopiti i ispirati nekoliko dana kako bi se biljci omogućili optimalni uvjeti za rast i razvoj. Kokosova vlakna se odlikuju vrlo visokim ukupnim volumnim porozitetom (do 96%) što olakšava izmjenu većeg dijela otopine u vreći. U odnosu na druge organske i anorganske supstrate ekonomski i ekološki je prihvatljiv što bi u budućnosti moglo potaknuti još veće širenje supstrata od kokosovih vlakana. Uz primjenu novih spoznaja povezanih s postizanjem bolje kvalitete plodova ili smanjivanjem troškova u uzgoju, a da su pri tome i ekološki prihvatljive, moguće je daljnje unapređenje proizvodnje jagoda.
Fragaria x ananassa Duch.; supstrat; Cocos nucifera; uzgoj jagoda
nije evidentirano
engleski
Using of coconut coir in soilless strawberry production
nije evidentirano
Fragaria x ananassa Duch.; substrate; Cocos nucifera; strawberry growing
nije evidentirano
Podaci o prilogu
78-79.
2013.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Ivković, Frane ; Padro, Dario
Zagreb: Hrvatska voćarska zajednica
Podaci o skupu
predavanje
01.03.2013-02.03.2013
Zagreb, Hrvatska