Uporaba kokosovog vlakna u hidroponskoj proizvodnji jagoda
Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Uporaba kokosovog vlakna u hidroponskoj proizvodnji jagoda (CROSBI ID 599121)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Duralija, Boris ; Kovačić, Krunoslav Uporaba kokosovog vlakna u hidroponskoj proizvodnji jagoda // Zbornik sažetaka 8. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem. Zagreb: Hrvatska voćarska zajednica, 2013. str. 78-79

Podaci o odgovornosti

Duralija, Boris ; Kovačić, Krunoslav

hrvatski

Uporaba kokosovog vlakna u hidroponskoj proizvodnji jagoda

U hidroponskoj proizvodnji jagoda koja se odvija u zaštićenim prostorima (plastenici ili staklenici), za uzgoj se koriste različiti supstrati koji se nalaze u vrećama ili posudama. U početku su kao supstrat korišteni uglavnom supstrati kojima je osnova treset i perlit. Posljednjih desetak godina u ovoj proizvodnji pojavljuje se uporaba kokosovih vlakana s obzirom na velike količine koje ostaju neiskorištene pri dobivanju kokosovog mlijeka, ulja ili drugih prehrambenih proizvoda. Kokosova palma (Cocos nucifera) je voćka koja raste uglavnom u tropskom pojasu, a rađa plodovima koje nazivamo kokos. Plod se sastoji od endosperma kojeg obavijaju mezokarp (sastoji se od čvrstih vlakana) i egzokarp. Kokosova vlakna nisu jestiva i dobivaju se iz mezokarpa, a tradicionalno su se koristila za izradu ukrasa te su imala kulturnu i religijsku vrijednost. U proizvodnji jagoda koriste se kokosova vlakna nešto finije obrade u odnosu na neke druge kulture, najčešće se pune u vreće bijele boje sa 10 – 12 rupa po metru dužnom. Vreće se uvoze potpuno dehidrirane i prešane u blokove koji su lagani za manipulaciju i transport. Slažu se u viseće kanalice ili na neku drugu vrstu armature koja olakšava i ubrzava sve agrotehničke zahvate. Prije sadnje potrebno ih je natopiti i ispirati nekoliko dana kako bi se biljci omogućili optimalni uvjeti za rast i razvoj. Kokosova vlakna se odlikuju vrlo visokim ukupnim volumnim porozitetom (do 96%) što olakšava izmjenu većeg dijela otopine u vreći. U odnosu na druge organske i anorganske supstrate ekonomski i ekološki je prihvatljiv što bi u budućnosti moglo potaknuti još veće širenje supstrata od kokosovih vlakana. Uz primjenu novih spoznaja povezanih s postizanjem bolje kvalitete plodova ili smanjivanjem troškova u uzgoju, a da su pri tome i ekološki prihvatljive, moguće je daljnje unapređenje proizvodnje jagoda.

Fragaria x ananassa Duch.; supstrat; Cocos nucifera; uzgoj jagoda

nije evidentirano

engleski

Using of coconut coir in soilless strawberry production

nije evidentirano

Fragaria x ananassa Duch.; substrate; Cocos nucifera; strawberry growing

nije evidentirano

Podaci o prilogu

78-79.

2013.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Ivković, Frane ; Padro, Dario

Zagreb: Hrvatska voćarska zajednica

Podaci o skupu

predavanje

01.03.2013-02.03.2013

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)