ODREĐIVANJE FLAVONOIDA U POVRĆU RODA Brassica
Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

ODREĐIVANJE FLAVONOIDA U POVRĆU RODA Brassica (CROSBI ID 379331)

Ocjenski rad | završni rad (sveučilišni)

Tireli, Karla ODREĐIVANJE FLAVONOIDA U POVRĆU RODA Brassica / Radojčić Redovniković, Ivana (mentor); Marina Cvjetko (neposredni voditelj) . Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, 2012

Podaci o odgovornosti

Tireli, Karla

Radojčić Redovniković, Ivana

Marina Cvjetko

hrvatski

ODREĐIVANJE FLAVONOIDA U POVRĆU RODA Brassica

Mnoga epidemiološka istraživanja su pokazala da povrće iz roda Brassica ima značajnu ulogu u zaštiti od karcinoma. U ovoj skupini biljaka posebno se ističe brokula koja je bogat izvor glukozinolata, polifenola, minerala i vitamina. U ovom radu provedena je hidroliza flavonoidi, na četiri različita načina: klasičnom ekstrakcijom na tresilici, klasičnom ekstrakcijom uz refluks, ekstrakcijom potpomognutom mikrovalnim zračenjem uz mješanje i ekstrakcijom potpomognutom mikrovalnim zračenjem uz refluks. U uzorcima su određeni ukupni flavonoidi spektrofotometrijski i pojedini flavonoidi pomoću HPLC-a. Ekstrakcijom u mikrovalnoj dobiveni su puno bolji rezultati u odnosu na ekstrakciju klasičnom metodom na tresilici ili refluksom jer se njome skraćuje vrijeme ekstrakcije, a i prinos je puno veći. Između četiri ispitivane metode najučinkovitija je bila ekstrakcija potpomognuta mikrovalnim zračenjem uz refluks kojom je dobiveno 1, 99 mg mL-1 ukupnih flavonoida te 0, 54 mg mL-1 kamferola i 1, 41 mg mL-1 kvercetina.

brokula; flavonoidi; ekstrakcija potpomognuta mikrovalnim zračenjem; kamferol; kvercetin

nije evidentirano

engleski

THE DETERMINATION OF FLAVONOIDS IN BRASSICA VEGETABLES

nije evidentirano

broccoli; flavonoids; microwave-assisted extraction; kaempferol; quercetin

nije evidentirano

Podaci o izdanju

28

25.06.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija