ODREĐIVANJE FLAVONOIDA U POVRĆU RODA Brassica (CROSBI ID 379331)
Ocjenski rad | završni rad (sveučilišni)
Podaci o odgovornosti
Tireli, Karla
Radojčić Redovniković, Ivana
Marina Cvjetko
hrvatski
ODREĐIVANJE FLAVONOIDA U POVRĆU RODA Brassica
Mnoga epidemiološka istraživanja su pokazala da povrće iz roda Brassica ima značajnu ulogu u zaštiti od karcinoma. U ovoj skupini biljaka posebno se ističe brokula koja je bogat izvor glukozinolata, polifenola, minerala i vitamina. U ovom radu provedena je hidroliza flavonoidi, na četiri različita načina: klasičnom ekstrakcijom na tresilici, klasičnom ekstrakcijom uz refluks, ekstrakcijom potpomognutom mikrovalnim zračenjem uz mješanje i ekstrakcijom potpomognutom mikrovalnim zračenjem uz refluks. U uzorcima su određeni ukupni flavonoidi spektrofotometrijski i pojedini flavonoidi pomoću HPLC-a. Ekstrakcijom u mikrovalnoj dobiveni su puno bolji rezultati u odnosu na ekstrakciju klasičnom metodom na tresilici ili refluksom jer se njome skraćuje vrijeme ekstrakcije, a i prinos je puno veći. Između četiri ispitivane metode najučinkovitija je bila ekstrakcija potpomognuta mikrovalnim zračenjem uz refluks kojom je dobiveno 1, 99 mg mL-1 ukupnih flavonoida te 0, 54 mg mL-1 kamferola i 1, 41 mg mL-1 kvercetina.
brokula; flavonoidi; ekstrakcija potpomognuta mikrovalnim zračenjem; kamferol; kvercetin
nije evidentirano
engleski
THE DETERMINATION OF FLAVONOIDS IN BRASSICA VEGETABLES
nije evidentirano
broccoli; flavonoids; microwave-assisted extraction; kaempferol; quercetin
nije evidentirano
Podaci o izdanju
28
25.06.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb