Fenolni profil i antioksidacijska aktivnost cvijeta, lista i stabljike petrovca (Crithmum maritimum L.) (CROSBI ID 380991)
Ocjenski rad | diplomski rad (sveučilišni)
Podaci o odgovornosti
Grga, Mia
Katalinić, Višnja
Generalić Mekinić, Ivana
hrvatski
Fenolni profil i antioksidacijska aktivnost cvijeta, lista i stabljike petrovca (Crithmum maritimum L.)
Tema ovog diplomskog rada je određivanje antioksidacijskih svojstava vegetativnih (list, stabljika) i generativnih (cvijet) dijelova biljke petrovac (lat. Crithmum maritimum L.). Petrovac je halofitna biljka koja je široko rasprostranjena u priobalnom dijelu Dalmacije i od davnina je korištena u prehrani domicilnog stanovništva. Laboratorijskim analizama određena je količina ukupnih fenola i napravljena usporedba količine ukupnih fenolnih spojeva, kao nositelja antioksidacijske aktivnosti, u ekstraktima cvijeta, stabljike i lista biljke. Količina ukupnih fenola u ekstraktu cvijeta, stabljike i lista određena je spektrofotometrijskom metodom Folin-Ciocalteu, prema intenzitetu plavog obojenja pri valnoj duljini od 765 nm, te je utvrđeno da je količina ukupnih fenola bila najveća u ekstraktu lista (3512 ± 103 mg GAE/L), a najmanja u stabljici (760 ± 22 mg GAE/L). Također su testirana antioksidacijska svojstva biljnih ekstrakata uz pomoć tri različite metode. FRAP metodom određena je redukcijska snaga uzoraka te je utvrđeno da najbolju antioksidacijsku aktivnost ima ekstrakt lista (373 ± 5 mg GAE/L), a najslabiju ekstrakt stabljike najlošiju (63 ± 9 mg GAE/L). Metodom Briggs-Rauscher antioksidacijski učinak određuje se preko vremena inhibicije oscilacijske reakcije, koja ovisi o koncentraciji antioksidansa u biljnom ekstraktu kao i o njegovoj učinkovitosti. Najdulje vrijeme inhibicije oscilacija pokazivao je ekstrakt lista (68, 06 ± 0, 58 minute), a najkraće vrijeme ekstrakt stabljike (1, 40 ± 0, 28 minute). Metodom ˝gašenja˝ DPPH radikala, preko pada intenziteta obojenja reakcione smjese pri valnoj duljini 517 nm, određena je učinkovitost antioksidansa, prisutnih u ekstraktu, u ˝gašenju˝ slobodnih DPPH radikala. Najveći postotak inhibicije DPPH radikala imao je ekstrakt lista (61, 8 ± 3, 8 %), a najmanji ekstrakt stabljike (13 ± 0, 7 %). Analizama je dokazana izrazita antioksidacijska aktivnost biljke petrovca, posebno lista biljke, koja se može povezati s količinom ukupnih fenola u pojedinim dijelovima biljke.
Crithmum maritimum L.; fenoli; klorogenska kiselina; FRAP; DPPH; BR
nije evidentirano
engleski
Phenolic profile and antioxidant activity of Crithmum maritimum L. flower, leaf and stalk
nije evidentirano
Crithmum maritimum L.; phenolics; chlorogenic acid; FRAP; DPPH; BR
nije evidentirano
Podaci o izdanju
52
31.10.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Split