Nusproizvodi iz prehrambene industrije kao sirovine u proizvodnji funkcionalne hrane (CROSBI ID 602337)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Šubarić, Drago ; Ačkar, Đurđica ; Miličević, Borislav ; Jašić, Midhat
hrvatski
Nusproizvodi iz prehrambene industrije kao sirovine u proizvodnji funkcionalne hrane
Suvremeni problem zapadne civilizacije su prekomjerna tjelesna masa i pretilost te dijabetes, kardiovaskularne bolesti, maligna oboljenja i razni poremećaji koji su u uskoj vezi s nepravilnom prehranom. Kako je teško utjecati na prehrambene navike potrošača, današnja prehrambena industrija razvija nove proizvode tipa kruha, tjestenine, snack proizvoda i sl., koje konzumira široka populacija, obogaćene sastojcima koji su slabo zastupljeni u svakodnevnoj prehrani (vlakna, omega 3- i 6- masne kiseline, antioksidansi, vitamini, ß-glukan…) i funkcionalne proizvode, koji imaju dokazan pozitivan utjecaj na zdravlje ljudi. Nusproizvodi prehrambene industrije, poput tropa jabuke, nusproizvoda iz prerade šećerne repe, i pivskog tropa bogat su izvor polifenola, vlakana i ß-glukana. Trop grožđa iz proizvodnje vina bogat je izvor polifenola. Pogača od proizvodnje ulja iz različitih uljarica također je bogata antioksidansima, kao i esencijalnim masnim kiselinama. Ovo su tek neki prmjeri nusproizvoda koji imaju veliki potencijal primjene u proizvodnji funkcionalnih i obogaćenih proizvoda, a njihovim korištenjem, pored dobivanja prirodnih dodataka, rješava se i problem zbrinjavanja velike količine otpada.
nusproizvodi prehrambene industrije; funkcionalni proizvodi; vlakna; ß-glukan; antioksidansi
nije evidentirano
engleski
Food industry by-products as raw materials in functional food production
nije evidentirano
food industry by-products; functional food; fiber; ß-glucan; antioxidants
nije evidentirano
Podaci o prilogu
3-3.
2013.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Jašić, Midhat
Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli
2232-9536