Metode ekstrakcije DNA iz biljnih tkiva bogatih polifenolima i polisaharidima
Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Metode ekstrakcije DNA iz biljnih tkiva bogatih polifenolima i polisaharidima (CROSBI ID 382451)

Ocjenski rad | diplomski rad (sveučilišni)

Rašković, Anja Metode ekstrakcije DNA iz biljnih tkiva bogatih polifenolima i polisaharidima / Pejić, Ivan (mentor). Zagreb, Agronomski fakultet, 2012

Podaci o odgovornosti

Rašković, Anja

Pejić, Ivan

hrvatski

Metode ekstrakcije DNA iz biljnih tkiva bogatih polifenolima i polisaharidima

Ekstrakcija DNA iz biljnog tkiva polazna je točka za većinu molekularno-genetičkih istraživanja i molekularnog oplemenjivanja bilja. Jedan od problema pri ekstrakciji DNA iz biljnog tkiva voćaka i vinove loze su sekundarni metaboliti (polifenoli i polisaharidi), koji djeluju negativno na samu DNA te inhibitorno djeluju na PCR reakciju i na koje se mora obratiti pozornost. Odabir najprikladnije metode često je izazov jer se mnoge dosad objavljene metode nisu pokazale uspješnima, ali se uz dobre teoretske i praktične spoznaje o ekstrakciji DNA i pregled trenutno mogućih rješenja, ti problemi mogu izbjeći. Cilj ovog istraživanja bio je (1) pregled dostupne svjetske literature (stručnih časopisa, publikacija, baza podataka na Internetu) koja se bavi gore navedenom problematikom te (2) sistematizirano povezivanje s dosadašnjim laboratorijskim iskustvom. U radu se osvrnulo na građu biljne stanice, specifičnosti genoma voćaka i vinove loze, te probleme (i shodno tome rješenja) uslijed rukovanja s različitim tipovima biljnog tkiva s posebnom osvrtom na tkiva bogata polisaharidima i polifenolima. Detaljno su objašnjeni osnovni koraci i principi u izolaciji DNA kao i upotreba novih tehnologija. Također, dan je pregled metoda za ekstrakciju DNA iz biljnih tkiva bogatih polifenolima i polisaharidima te su iste na kraju svrstane prema kvaliteti i prinosu izolirane DNA, radnoj zahtjevnosti, otrovnosti ekstrakcijskih kemikalija, troškovima te tipu biljnog tkiva. S obzirom na ograničenost resursa, kako biljnih tako i financijskih, korisno je raspolagati vlastitim podacima, što će omogućiti drugim studentima i novim istraživačima lakše snalaženje i odabir metode za ekstrakciju DNA.

ekstrakcija DNA; polifenoli; polisaharidi; vinova loza; voćke

nije evidentirano

engleski

DNA extraction methods from plant tissues rich with polyphenols and polysaccharides

nije evidentirano

DNA extraction; polyphenols; polysaccharides; grapevine; fruits

nije evidentirano

Podaci o izdanju

47

23.03.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)