USPOREDBA METODA IZOLACIJE I KVANTIFIKACIJE GENOMSKE DNA VINOVE LOZE (CROSBI ID 773340)
Druge vrste radova | radovi sa studija
Podaci o odgovornosti
Žulj, Maja
hrvatski
USPOREDBA METODA IZOLACIJE I KVANTIFIKACIJE GENOMSKE DNA VINOVE LOZE
Zbog svoje rasprostranjenosti i važnosti, vinova loza i njezini srodnici predmet su dakle opsežnih genetičkih istraživanja. Za razlikovanje, opisivanje i identificiranje vinove loze upotrebljavaju se molekularni markeri. Metode molekularnih markera međutim, zahtijevaju DNA prikladne kvalitete i kvantitete. Izolacija DNA je polazna točka za sva daljnja genetička istraživanja. Kakav će se pristup odabrati ovisi o biljnoj vrsti, tipu upotrijebljenog tkiva ili dostupnom uzorku te vrsti analize koja će se dalje provoditi na izoliranoj DNA Međutim, izolacija DNA iz vinove loze je komplicirana zbog prisutnosti nečistoća poput polifenola i polisaharida koje se tijekom izolacije mogu vezati s nukleinskim kiselinama, a neke mijenjaju aktivnost enzima pa DNA nije pogodna za amplifikaciju u PCR reakciji. Do sada su objavljene mnoge metode i modifikacije tih metoda, no sve metode nisu pogodne za sve biljne vrste zbog raznolikog kemijskog sastava biljaka. Mnoge objavljene metode za vinovu lozu se nisu pokazale uspješnima. Cilj nam je bio usporediti pet različitih metoda za izolaciju DNA iz vinove loze s dva različita načina usitanjavanja uzoraka: u tekućem dušiku i liofilizacijom. Procijenjena je količina i kvaliteta DNA pomoću tri načina kvantifikacije, te financijski troškovi pojedinih metoda.
vinova loza; DNA ekstrakcija; kvantifikacija
voditelj: prof. dr. sc. Ivan Pejić
engleski
Comparison of grapevine genomic DNA extraction and quantification methods
nije evidentirano
grapevine; DNA extraction; quantification
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet
2009.
nije evidentirano
objavljeno