Fizikalno-kemijska i senzorska svojstva jogurta s kandiranom korom mandarine (CROSBI ID 383700)
Ocjenski rad | završni rad (sveučilišni)
Podaci o odgovornosti
Peričić, Nena
Levaj, Branka
Repajić, Maja
hrvatski
Fizikalno-kemijska i senzorska svojstva jogurta s kandiranom korom mandarine
Kora mandarine nutritivno je bogat dio ploda. U prehrambenoj industriji se malo iskorištava kao prehrambeni proizvod. Bogata je fenolima, karotenoidima, vitaminima, mineralnim tvarima i ostalim sastojcima važnim za ljudski organizam. Cilj istraživanja je bio jogurt obogatiti kandiranom korom mandarine kako bi dobili nutritivno bogatiji proizvod od početnog. U jogurte različitog postotka mliječne masti (3, 2%, 1, 65%, 0, 1%) dodana je određena odvaga kandirane kore (15g, 20g, 25g) i šećera (0g, 2g, 4g). Prema prethodno napravljenom dizajnu eksperimenta pripremljeno je dvadeset uzoraka te je na uzorcima provedena fizikalno-kemijska i senzorska analiza. Cilj senzorske analize je bio ispitati koja receptura daje senzorski najprihvatljiviji proizvod. Rezultati senzorske analize pokazali su da je uzorak jogurta s najmanjim postotkom mliječne masti, bez dodatka šećera i s 20g kandirane kore najprihvatljiviji proizvod.
mandarina ; kandirana kora ; jogurt ; senzorska analiza
nije evidentirano
engleski
Physico-chemical properties and sensory atributes of yogurt with candied tangerine peels
nije evidentirano
tangerine ; candied peel ; yogurt ; sensory analysis
nije evidentirano
Podaci o izdanju
33
27.02.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb