Utjecaj karvakrola i eugenola na odabrane plijesni, kontaminante voća (CROSBI ID 383914)
Ocjenski rad | završni specijalistički (sveučilišni)
Podaci o odgovornosti
Šimović, Mirela
Delaš, Frane
hrvatski
Utjecaj karvakrola i eugenola na odabrane plijesni, kontaminante voća
U suvremenoj prehrambenoj tehnologiji sve se više nastoji izbjeći dodatak sintetičkih kemijskih konzervanasa, zbog negativne percepcije potrošača. Sastojci eteričnih ulja ili eterična ulja mogu predstavljati potencijalno riješenje. Minimalno procesirane namirnice su obrađene tako da se, u najmanjoj mjeri gube nutritivno važni sastojci, uz istovremeno očuvanje dobre mikrobiološke sigurnosti. Cilj ovog rada bio je istražiti antifungalni učinak eugenola i karvakrola na odabrane vrste plijesni: Aspergillus carbonarius, Penicillium expansum i Penicillium roqueforti u in situ na ploškama lubenice i dinje, pri tri temperature čuvanja (15 °C, 20 °C i 25 °C). Karvakrol djeluje snažnije inhibitorno i fungicidno na odabrane vrste plijesni, pri čemu je najosjetljivija vrsta plijesni P. roqueforti. Primijećen je sinergistički učinak snižene temperature i viših koncentracija eugenola i karvakrola na linearni rast kolonije i postotak pljesnivih ploški istraživanih vrsta voća. U usporedbi lubenice i dinje, lubenice su supstrat na kojem istraživane vrste plijesni brže rastu.
eugenol; karvakrol; plijesni; antifungalni učinak; minimalno procesirano voće
nije evidentirano
engleski
Effects of carvacrol and eugenol on selected fruit contaminant fungi
nije evidentirano
eugenol; carvacrol; fungi; antifungal effect; minimally processed fruits
nije evidentirano
Podaci o izdanju
120
19.12.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb