ODREĐIVANJE PARAMETARA KVALITETE I ANTIOKSIDACIJSKOG POTENCIJALA RAZLIČITIH PROIZVODA OD ARONIJE (CROSBI ID 390875)
Ocjenski rad | diplomski rad (sveučilišni)
Podaci o odgovornosti
Kodrnja, Ana
Marković, Ksenija
hrvatski
ODREĐIVANJE PARAMETARA KVALITETE I ANTIOKSIDACIJSKOG POTENCIJALA RAZLIČITIH PROIZVODA OD ARONIJE
Tijekom ovog istraživanja analizirano je 11 komercijalnih proizvoda od aronije različitih proizvođača od kojih tri uzorka aronije u prahu, dva uzorka proizvoda aronije u obliku kapsula, četiri čaja od aronije i dva uzorka sušenih bobica aronije. Određeni su fizikalno-kemijski parametri kvalitete, udio ukupnih fenola, neflavonoida i flavonoida, antocijana te antioksidacijska aktivnost pomoću DPPH i FRAP metoda. Vrijednosti utvrđenih fizikalno-kemijskih parametara statistički se značajno razlikuju između različitih vrsta proizvoda od aronije, kao također i između pojedinih uzoraka unutar iste vrste proizvoda sa iznimkom vrijednosti ukupne suhe tvari i ukupne kiselosti između pojedinih uzoraka sušenih bobica. Dobivene vrijednosti analiziranih parametara udjela ukupnih fenola, neflavonoida i flavonoida te antocijana kao i antioksidacijske aktivnosti ukazuju da je najviši antioksidacijski potencijal određen u proizvodima u obliku kapsula, a slijede proizvodi aronije u prahu, čajevi i sušene bobice aronije.
antioksidacijska aktivnost; fenolni spojevi; parametri kvalitete; proizvodi od aronije
nije evidentirano
engleski
DETERMINATION OF QUALITY PARAMETERS AND ANTIOXIDANT POTENTIAL OF VARIOUS PRODUCTS OF ARONIA
nije evidentirano
antioxidant activity; phenolic compounds; quality parameters; the products of aroni
nije evidentirano
Podaci o izdanju
65
29.09.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb